Minimale middelen, maximaal effect

oncehansardirglova

Toen ik wat achtergrond informatie zocht voor mijn blogpost over het concert van Glen Hansard, las ik dat hij niet alleen muzikant is maar ook acteur. Zo had hij een rol in de film The Commitments, en samen met Markéta Irglová speelde hij in Once van regisseur John Carney. Het is deze laatstgenoemde film die ik gister op youtube1 opgezocht heb met het plan om ‘m komend weekend te kijken. Maar eenmaal gevonden heb ik ‘m meteen helemaal gekeken. Want wat is het een ontwapend mooie en ontroerende film.

Zonder veel opsmuk vertelt Once het verhaal van een Ierse straatzanger die in contact komt met een Tjechische emigré die hem het laatste zetje geeft om de studio in te duiken om enkele van zijn zelfgeschreven nummers op te nemen. Er lijkt zich een romance te ontwikkelen tussen de twee maar uiteindelijk vertrekt de zanger naar zijn ex in Londen terwijl de alleenstaande moeder achterblijft in Dublin met haar dochtertje, waarbij het onduidelijk blijft of haar man zich weer bij hen zal voegen.

De film is met weinig budget in een korte tijd opgenomen, en veel rollen zijn ingevuld door amateurs, familie en vrienden wat het geheel een bijzondere charme geeft. Hoewel het eindresultaat veel meer weg heeft van een documentaire voelt het wel degelijk aan als een romantische muziekfilm, en dat komt vooral door Hansard en Irglová. Hun samenspel (en samenzang) is een genot om naar te kijken (en te luisteren). Ik ben blij dat ik deze film alsnog heb ontdekt via het concert in Carré eerder deze week.

 

~ ~ ~


  1. Inmiddels is de film niet meer beschikbaar, althans niet via de link die ik gebruikt heb. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *