Iedere dag lifeloggen

Vanochtend schrok ik niet wakker van de wekker. Ergens tegen acht uur opende ik mijn ogen en zag dat het bijna acht uur was. Daar schrok ik van. Want de wekker was niet gegaan.
Lichtelijk in paniek (waarom?) sprong ik uit bed. In de badkamer kwam ik enigszins tot rust. Het was geen doordeweekse werkdag. Dus ik hoefde me niet te haasten om nog een beetje op tijd op kantoor te verschijnen.
Had ik misschien een afspraak bij ons nieuwe huis? Nee, ook dat was niet het geval concludeerde ik tijdens het tandenpoetsen. Ik hoefde zelfs dit weekend niet aan de slag met slopershamer of koevoet. Na een maand hard werken bleek ik zo maar een dagje vrij te hebben!
Tijd om onder het ontbijt wat bij te lezen op onder andere De Correspondent. Mijn oog viel op Zo stuurt je smartphone je levensverhaal door Bregje Hofstede. Zij doet hier verslag van haar poging om een maand lang haar dagelijkse leven vast te leggen. Niet (alleen) door er een dagboek over bij te houden, maar met behulp van verschillende apps die haar bewegingen en handelingen monitoren en vervolgens verwerken in (voorgeprogrammeerde) scenarios.
Wat een toeval. Ik kon me nog goed herinneren dat ze eerder over dit initiatief schreef. Allereerst dacht ik dat ze van plan was om iedere dag te gaan bloggen. Maar dat was niet zo. Ze wilde nieuwe vormen van lifeloggen gaan uitproberen:

En de keuzemogelijkheden groeien razendsnel. Denk aan ‘lifelogging’: je horloge of smartphone die automatisch foto’s of geluidsopnamen maakt, volautomatische compilaties. Een digitaal babyboek. Of apps waarin je je bezigheden en stemming bijhoudt en becijfert.
[Ik ga een maand mijn leven loggen. Want wat voor verledens maken we straks? – Bregje Hofstede]

Ha!, dacht ik. Dat ga ik ook doen. Niet via die apps, maar gewoon, iedere dag bloggen. Want een maand geleden kregen we de sleutel van ons nieuwe huis. Vanaf dag 1 zouden we volle bak aan de gang moeten met allereerst de verbouwing en gaandeweg de verhuizing zodat we op 30 april helemaal over moesten zijn. Het leek me leuk om iedere dag de voortgang van dat alles hier te delen.
Zo hebben ze vandaag de vloerverwarming gelegd. De reden waarom ik niet in het huis kan klussen.

Het is er niet van gekomen. Te vaak lag ik ‘s avonds uitgeput op de bank ofwel waren we tot laat bezig om zaken uit te zoeken in verband met gewijzigde plannen naar aanleiding van onvoorziene verrassingen die voortkwamen uit de verbouwing. Allemaal heel vermoeiend en tijdrovend. Ook spannend en enerverend. Maar het bloggen schoot er dan vaak bij in.
Misschien had ik er beter aan gedaan om toch een van de apps te gebruiken die Bregje Hofstede bespreekt in haar laatste artikel. Hoewel ze allen zo hun beperkingen1 kennen had ik er waarschijnlijk meer mee vastgelegd of gedeeld dan ik nu heb gedaan. De vraag is of ik er echt tevreden mee zou zijn geweest. Ik zie bloggen toch meer als een persoonlijke verslaglegging en niet zozeer als het zakelijk registreren van wat ik zoal doe op een dag. Dan maar wat minder updates.
~ ~ ~


  1. Voorbeeld: “Wat er wordt bijgehouden, wordt grotendeels bepaald door technische beperkingen (gedachten en emoties zijn vooralsnog niet door computers af te lezen). De app beslist vervolgens welke conclusies er uit de beschikbare informatie worden getrokken.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *