Broedgetij

De merel die zo slim is geweest om een nestje onder onze carport te bouwen was vanochtend weg. We vreesden het ergste. Zou het de eksters of vlaamse gaaien gelukt zijn de eitjes weg te roven?

Inge kon het niet laten om een kijkje te nemen. En ja hoor, de eitjes waren verdwenen. Maar daarvoor in de plaats lagen er een viertal oerlelijke babymerels te pitten. Niet lang daarna kwamen de vader- en moedermerel al aangevlogen. Hun bek vol met pieren en insekten. Op het dak zaten enkele eksters de boel nauwlettend in de gaten te houden. Zouden ze zo slim zijn om hun prooi eerst nog wat in gewicht te laten groeien voordat ze de aanval inzetten?

Bij ons nieuwe huis hebben ook nestjes onder het dak van de schuur. Van zwaluwen. Alleen hadden we die nog niet gezien dit voorjaar. Vandaag was het dan eindelijk zover. Terwijl we in ‘de schaftkeet’ een kop koffie zaten te drinken hoorden we ineens een hoop gekwetter. De kippen konden het niet zijn. Die maken een ander soort kabaal. Maar wat was het dan?

Nieuwsgierig liepen we naar buiten om bijna omver gevlogen te worden door vele zwaluwen die pijlsnel langs ons heen scheerden.

View this post on Instagram

The first sparrows in our barn! #summer

A post shared by Peter Pellenaars (@peterpellenaars) on

Op dit filmpje lijkt het of er slechts eentje is, maar als je goed kijkt zie je er ook twee naast elkaar op zo’n stalen spant zitten. En verder vlogen er continu zwaluwen af en aan op zoek naar hun nestje van vorig seizoen. Het is een gezellige drukte.

PS. Om het broedverhaal compleet te maken zit er ook nog een kip al een paar weken lang op twee eieren. Daar hopen we binnenkort goed nieuws over te mogen delen.

~ ~ ~

1 reactie op “Broedgetij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *