Zo begint iedere boekverzameling

Hoewel we nu al ruim een week in ons nieuwe huis wonen staan al mijn boeken nog ingepakt in dozen ergens op de zolder van de schuur. Ik dacht dat de boeken die vooraf aan de verhuizing op mijn nachtkastje lagen in een aparte doos zaten die ergens op mijn werkkamer zou moeten staan. Tot nu toe heb ik ‘m niet weten te vinden.

Omdat ik zondagochtend in alle vroegte zin had om wat in de tuin te gaan lezen voordat het al te warm zou worden ging ik naar de schuur en opende aldaar de eerste doos waar ik bij kon en nam er het bovenste boek uit. Ik had me voorgenomen om niet moeilijk te doen. Wat ik tevoorschijn zou halen zou ik gaan lezen. Geen bedenkingen. Niet eventjes kijken of het boek wat er onder lag misschien aantrekkelijker kon zijn.

Wat ik me later ook bedacht is dat ik misschien mijn boeken voorlopig ingepakt moet laten. De werkkamer die ik nu heb is weliswaar van gelijke grootte als in ons oude huis maar de indeling is zodanig dat ik er minder boekenkasten op kwijt kan. Vooraf was ik van plan al een opdeling te maken van welke boeken ik in de kasten zou gaan zetten. Het is er alleen niet van gekomen. Het nieuwe plan is beetje bij beetje boeken uit te pakken, deze (opnieuw) te lezen en dan te besluiten of ik ze (in de boekenkast) wil bewaren.

Je zou kunnen zeggen dat het een nieuwe invulling is van mijn oude ‘boekenkast-initiatief‘ waar ik een poging deed om mijn boekverzameling in kaart te brengen door boeken te lezen en vervolgens te bepalen of ze mochten blijven. Alleen stonden ze toen al in de kast en liepen aldus het gevaar hun plekje kwijt te raken. Ditmaal staat er geen enkele in de kast en moeten ze één voor één bewijzen dat ze er wel degelijk thuishoren.

Het spits wordt afgebeten door Coen Simon met Zo begint iedere ziener. Ergens vind ik het wel een toepasselijke titel. Maar of dat voldoende is?

In Zo begint iedere ziener waarschuwt filosoof Coen Simon dat het hedendaagse gevecht om de waarheid tussen geloof en wetenschap uiteindelijk de ondergang zal betekenen van het belangrijkste wat de mens bezit: zijn persoonlijke ervaring.
In een terugblik op de fantasierijke jaren van zijn eigen jeugd legt Simon de lucide krachten van de menselijke verbeelding bloot. Zijn zoektocht langs de randen van het denken geeft zó’n onverwachte kijk op geheugen, tijd, geluk, vriendschap, gevoel, droom en magie, dat niemand nog verlangt naar een andere werkelijkheid dan de onze.

Zo begint iedere ziener
Coen Simon
Uitgeverij Ambo
ISBN 9789026323904

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *