Het was nog flink warm (25C) toen ik vanavond een rondje ging rennen. Voor mij meestal niet de meest optimale weersconditie. Liever heb ik dat het lekker fris is met bovendien wat miezerregen. Je hebt het alleen niet voor het kiezen dus trok ik plichtsgetrouw de hardloopschoenen aan en vertrok richting Doornenburg.
Mijn plan was om een afstand van rond de acht kilometer te lopen en deze keer niet mijn gemiddelde tempo in de gaten te houden, maar mijn hartslag. Die is vaak nogal aan de hoge kant wanneer ik na afloop de statistieken terugkijk.
De tomtom app die ik gebruik hanteert de volgende hartzones:
- 68–101 rustig
- 101–118 fat burn
- 118–135 conditie
- 135–152 snelheid
- 152–169 sprint
Op basis van feedback door het sporthorloge regelmatig te dragen tijdens niet-sport momenten ‘leert’ de app wat jouw individuele hartslagfrequentie is. Dat heb ik tot nu toe nog nooit gedaan.
De eerste kilometer ging goed. Mijn hartslag kwam niet boven de 150 uit. Dat veranderde daarna echter al snel. Binnen de kortste keren zat ik boven de 170 terwijl ik niet het idee had dat ik echt hard liep. Of harder was gaan lopen dan tijdens de eerste kilometer. Heel overdreven liet ik toch mijn tempo afzakken naar iets wat bijna vergelijkbaar was met wandelen. Het effect op mijn hartslag was dat die nu doorschoot tot tegen de 200 aan.
Zou het de warmte zijn? Of zat mijn horloge niet goed om mijn pols?
Hoe dan ook, ik had hier geen zin meer in en veranderde de weergave op het display naar mijn huidige tempo. Net iets langzamer dan 7 minuten per kilometer. Dat kon best wast sneller! En ik gaf een beetje gas rekening houdend dat mijn hartslag misschien toch echt wel 200 was op dat moment.
De rest van het rondje (acht kilometer in totaal) heb ik lekker rustig gelopen in een tempo van gemiddeld 6:30 minuten per kilometer. Naar mijn hartslag heb ik niet meer gekeken. Ze zeggen altijd dat zolang je tijdens het rennen de adem hebt om ook te kunnen praten dat je dan in de zone van ‘conditie’ zit. Dus ergens tussen 118 en 135. Nou heb ik niet de hele tijd in mijzelf lopen praten, maar had er iemand naast me gelopen dan had ik daar zonder moeite een goed gesprek mee kunnen voeren.
Volgens de app kan ik dat zelfs wanneer ik volop aan het sprinten ben. Misschien is het toch een idee om het horloge wat vaker overdag te dragen zodat de hartslagzones wat meer afgestemd worden op mijn eigen unieke hartslag.
~ ~ ~