Alle dieren die op mijn pad komen zijn dom, behalve slakken

want die zijn te langzaam.
Als ik ga hardlopen dan kom ik vaak duiven tegen. Dat hoort er schijnbaar bij. Die beesten zitten een beetje te pikken juist op het pad waar ik aan kom rennen en zijn zich van geen kwaad bewust. Totdat ik tot op een paar meter ben genaderd. Dan beginnen ze zenuwachtig te worden. Eventjes lopen ze nog wat op en neer alsof ze het naderende onheil zo kunnen afwenden voordat ze plots in volle paniek met veel kabaal opvliegen.
Maarrr, en nu komt het, ze vliegen in een wijde bocht eerst zijwaarts en dan voorwaarts om uiteindelijk een heel stuk verder op hetzelfde pad neer te strijken. Alwaar ze een beetje om zich heen lopen te pikken voordat ze mij in het vizier krijgen. Waarna het hele circus opnieuw begint. Ad infinitum.
Uiterst dom en ook nog eens vermoeiend lijkt me. Waarom niet zijwaarts gevlogen om mij te laten passeren en dan weer neer te strijken op dezelfde plek waar het duivenleven rustig voort kan kabbelen nu de hardloper verdwenen is?
Niet alleen duiven weten dit probleem niet adequaat op te lossen, ook andere dieren die ik zo nu en dan tegenkom vertonen hetzelfde gedrag. Allemaal blijven ze maar voor me uitvliegen om ergens te landen waar ik even later hen toch weer dwing om op te stijgen.
Er was een moment dat ik dacht dat libelles slimmer waren. Tijdens een run kwam ik er op een avond heel veel tegen. Om de paar meter zaten ze op de grond, maar zodra ik in de buurt kwam vlogen ze weliswaar ook zijwaarts weg, echter zonder terug te keren. Ik had me alleen vergist. Of beter, ik had het niet goed gezien omdat ik altijd zonder bril ga hardlopen. Op een avond toen de zon nog redelijk fel scheen had ik een sportbril met glazen op sterkte opgezet, en toen zag ik dat ook de libelles zo dom waren om voor mij uit te blijven vliegen. Wat ik dacht dat telkens andere libelles waren, was iedere keer dezelfde.
Dus.
Blijven over de naaktslakken die na een malse regenbui vanuit de berm het pad op komen gekropen.
Die schieten misschien ook wel in dezelfde reflex, alleen omdat ze zo tergend langzaam zijn ben ik ze allang voorbij gelopen zodat ik vooralsnog niet weet hoe zij omgaan met het probleem van de passerende hardloper. Ik geef ze het voordeel van de twijfel.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *