Sinds eind mei wonen we in het buitengebied. Niet erg ver weg van de bewoonde wereld om heel eerlijk te zijn (in vijf minuten zijn we met de auto in het dorp), maar ver genoeg om het idee te hebben dat je heerlijk helemaal op jezelf woont.
De buren aan de ene kant (waar we nog geen kennis mee hebben gemaakt) wonen verscholen achter een flink bos en de buurman aan de andere kant (een weduwnaar van 71 jaar) is meestal in de schuur bezig met zijn grote hobby, stoommachines op schaal namaken. Over een jaartje of zo zullen we hem ook niet meer zien lopen in zijn achtertuin want dan hebben de nieuwe coniferen voldoende hoogte om hem aan het zicht te onttrekken.
Tegenover ons hebben we de Linge, daarachter een soort van meertje, verderop wat kassen, één woonhuis en een bio-gas installatie die bestaat uit vijf halve bollen.
Zo af en toe komt er een auto of tractor voorbij.
Omdat het hier zo rustig is werd ons wel op het hart gedrukt om tijdens de verbouwing meteen aandacht te besteden aan de beveiliging van ons huis. Niet alleen qua goede sloten e.d. op ramen en deuren, maar daarnaast ook alarm en camera’s. De buurman gaf aan dat er inderdaad al een paar keer een poging tot inbraak in de nabije omgeving was geweest, en dat gaf ons het laatste zetje er meteen werk van te maken.
Rond dezelfde tijd dat ik met het uitzoekwerk bezig was wat er allemaal komt kijken om je huis goed te beveiligen kreeg ik een bericht van mijn provider dat ze de mogelijkheid boden om websites beter te beveiligen door middel van een SSL verbinding. Een wat?
Wat is een SSL verbinding?
Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen de server en bezoeker. Een SSL-verbinding kunt u eenvoudig herkennen aan de url (https://domein.nl). Daarnaast geeft een goede browser ook aan dat de lijn beveiligd is door middel van een klein slotje voor de URL of een groene balk.
Dat leek me handig. Op de configuratiepagina van mijn domein kon ik het inderdaad makkelijk aanvinken. Alleen gebeurde er verder niets. Schijnbaar moest ik ook nog een migratie uitvoeren of iets dergelijks zodat mijn domein voortaan onder https bereikbaar was en niet langer via http.
Toen ik dat las leek het me te ingewikkeld en te risicovol (zeker voor de zakelijke sites van I) om dat eventjes tussendoor te doen. Ik besloot er later nog eens naar te kijken wanneer ik er wat meer tijd voor kon uittrekken.
Vandaag dus.
En eigenlijk was het snel geregeld, want in de tussentijd is er een zeer efficiënte plugin op de markt gekomen die alle bijkomende taken na het activeren van SSL verder uit handen neemt, Really Simple SSL.
Nadat je de plugin geïnstalleerd hebt kun je met een simpele muisklik de migratie opstarten. Maak voor de zekerheid wel een backup in het minieme geval er iets mis mocht gaan. Die migratie zelf is klaar voor je het door hebt en wat er precies gedaan is is me niet geheel duidelijk. Wel moet je opnieuw inloggen omdat de toegang tot je wordpress dashboard voortaan ook via https gaat.
Er is een premium versie van Really Simple SSL waarmee je het .htaccess bestand kunt aanpassen voor SSL. Dat weerhield me de eerste keer om er aan te beginnen. Nu schijnt dat niet meer nodig te zijn want de optie bij de gratis versie is niet aangevinkt wanneer je de instellingen bekijkt.
Misschien dat daardoor de beveiliging een iets lager niveau heeft, maar vooralsnog vind ik het goed genoeg. Ik heb een slotje met certificaat en daar was het mij om te doen.
Reacties
Een mens kan maar beter goede raad ter harte nemen als het op veiligheid aankomt nietwaar ?
Zeker op internet…