Het groene licht

Een keukenkraan waar kokend water uit komt. Ik vond het maar een vreemd idee. Erg gevaarlijk bovendien. Toen ik hoorde dat een collega er eentje had keek ik daar vreemd van op. Met drie kleine kinderen in huis leek me dat vragen om moeilijkheden.

Hij gaf inderdaad aan dat ze bij hun nieuwe keukeninrichting slechts van een ding spijt hadden. Van die kraan. Zie je wel, wilde ik zeggen. Maar hij was me voor. Zo’n kraan hadden ze veel eerder moeten aanschaffen. Ze begrepen niet hoe ze ooit zonder hadden gekund.

En de kinderen dan? Konden die zich niet per ongeluk eerstegraads verbranden omdat ze op de verkeerde knop drukten? Geen sprake van. Het omzetten van normaal gebruik naar deze speciale functie schijnt zo kindonvriendelijk te zijn dat het hen niet lukt. Daarnaast springt de instelling meteen weer terug naar de gewone temperaturen die we gewend zijn na het tappen van het kokend water. Volkomen veilig dus.

Nu hebben wij geen kleine kinderen meer in huis. Wel regelmatig de kleinkinderen te logeren. De keukenspecialist vertelde echter hetzelfde verhaal als mijn collega. De bediening van de kraan is dermate complex dat tegen de tijd het kinderen lukt om er kokend water uit te krijgen zij ook wel verstandig genoeg zijn om hier goed mee om te gaan.

We lieten ons overhalen.

Vervolgens liep de verbouwing met enkele weken uit, werd de keuken desondanks op de daarvoor afgesproken datum geleverd en geïnstalleerd, vergaten wij dat we zo’n speciale kraan hadden besteld en ging het leven door zoals normaal.

Het was de aannemer die ons er op een gegeven moment op wees waarom wij de kraan nog niet hadden geactiveerd. Geactiveerd? Wat bedoel je? Hij wees ons op de ring aan de linkerzijde. Die hoort een kleur te hebben. Afhankelijk van de sterkte van het water. Dat wist hij omdat hij een vergelijkbaar model had. Wilden we niet snel de beschikking over kokend water hebben ‘s ochtends om thee te drinken?

Wij zijn koffiedrinkers maar we besloten toch maar om de speciale functie van de kraan werkend te krijgen. Helaas kregen we dat niet voor elkaar. Enkele belrondes later naar keukenspecialist en installateurs waren er veel beloftes gemaakt om langs te komen en tips gewisseld om zelf wat uit te proberen, maar toen we de zomervakantie ingingen was de status nog steeds hetzelfde en niemand geweest.

Voorlopig geen kokend water.

Niet dat wij er om treurden. Echt missen deden we het niet en daarom staken we er ook niet veel tijd en moeite in.

Misschien dat daarom de kraan zich wel een beetje miskend voelde.

Zomaar, op een doordeweekse dag stond ik mijn handen te wassen voordat we gingen eten toen mij opviel dat de ring een kleur had gekregen. Groen.

Nadat we elkaar ervan overtuigd hadden dat we geen van beiden iets hadden gedaan was de conclusie dat het een spontane actie van de kraan zelf was geweest. We vonden het prima. Met de handleiding erbij wisten we binnen de kortste keren kokend water uit de kraan te krijgen. Reuze handig.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *