Unu, doi, trei…

Een nieuwe taal leren. De laatste keer was tijdens mijn studie Geschiedenis toen ik ruim een jaar Latijn heb gevolgd bij een privéleraar. Het werd niet echt een succes terwijl de rest van mijn studie vlotjes ging. Misschien dat ik achteraf beter had kunnen kiezen voor extra taallessen aan de universiteit zelf. De alleenstaande man die ik om de twee weken aan huis bezocht voor een Latijnse sessie bleek namelijk niet bijster geschikt als leraar. Hij had wel een grote talenkennis maar het ontbrak hem aan enig talent op het gebied van lesgeven.

Aanvankelijk dacht ik dat het mijn eigen onkunde was in combinatie met een best wel ingewikkelde taal. Na een half jaar weinig tot geen vorderingen te hebben gemaakt begon ik de oorzaak langzaamaan buiten mezelf te zoeken. Zo slecht was ik nu ook weer niet in talen. Wel wat betreft mijn uitspraak en luistervaardigheid, maar het lezen zelf had ik vaak bij andere talen snel onder de knie. Hier bleef ik echter steken zonder dat er enig vooruitzicht op verbetering was. Dat ik het toch nog een jaar heb volgehouden had meer te maken met het feit dat ik hem zo’n zielig figuur vond. Ik had het idee dat hij er echt naar uitkeek om eens in de twee weken iemand een middag op bezoek te hebben.

Daarna is het er nooit meer van gekomen. Tot deze week. Omdat ik waarschijnlijk de komende tijd voor mijn werk wat vaker naar onze vestiging in Roemenië zal reizen kreeg ik plots de ingeving dat het wel leuk zou zijn de basis van de Roemeense taal onder de knie te krijgen. Dat je voor de verandering een simpele conversatie aan de receptie van het hotel kunt voeren. Of dat je bij het koffieautomaat nonchalant een vooraf ingestudeerde opmerking over het weer erin kunt gooien. Ik denk dat ze er vreemd van zullen opkijken. Wie weet vormt het de opmaat tot meer kennis van de taal en gaat het me ooit lukken iets van literaire waarde in het Roemeens te lezen.

Maar hoe te beginnen? Omdat ik niet weet of het een opwelling van tijdelijke aard is, wil ik me nog niet teveel verplichten of er veel geld aan uitgeven. Daarom ben ik op zoek gegaan naar gratis of goedkope online taalcursussen en ben terecht gekomen bij de site van Goethe Verlag, waar je 50 talen kunt leren. Wat de kosten precies zijn is me nog niet duidelijk want de eerste 30 lessen kun je gratis volgen. Je kunt verder een app downloaden om de lessen op je smartphone te volgen.

Deze app is ook gratis tenzij je geen advertenties wilt zien. Als laatste is er nog een boek beschikbaar wat na enig zoekwerk voor 10 Euro exclusief verzendkosten te bestellen is bij Amazon. Voorlopig focus ik me op de online lessen via de internetbrowser en via de app. Mocht het me erg goed bevallen en zijn de kosten van de overige lessen te overzien dan ga ik vrolijk verder.

Voor nu is het in ieder geval tevens een mooie nieuwe Challenge nu de planking target van 3 minuten afgelopen vrijdag met gemak gehaald is.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *