Les 1 – Mensen

Een nieuwe serie is geboren! => Roemeens voor beginners. Het plan is om hier regelmatig verslag te doen van mijn vorderingen op het gebied van de Roemeense taal. Echt hard zal dat niet gaan, maar dat mag de pret niet drukken. Tenslotte zie ik het voorlopig vooral als een geintje tussendoor.

Ik was dus vorige week uitgekomen bij de online taalcursus van Goethe-Verlag, en nadat ik enkele dagen op rij les 1 had doorgenomen heb ik vanavond op de bijbehorende app mijn eerste toets gemaakt. Of eigenlijk, meerdere toetsen variërend van meerkeuze tot het schuiven van woorden of het invullen van ontbrekende woorden. Dat alles ging probleemloos totdat ik geconfronteerd werd met woorden en zinconstructies die helemaal nieuw voor me waren. Met wat deduceren en op z’n tijd een gokje wist ik het toch goed af te ronden, maar vreemd is het wel. Een minpuntje.

De les zelf was goed te doen. Vooralsnog losse woorden of heel korte zinnen. Wat me opviel is dat ‘ik’ in het Roemeens ‘eu’ is, maar dat je dat uitspreekt met een ‘j’ in plaats van de ‘e’. Dus niet ‘eu’, maar ‘ju’. Daardoor lijkt het op het engelse ‘you’ en dat zette me elke keer op het verkeerde been. Verder moest ik ook erg wennen dat zowat elk woord dat met een ‘e’ begint, er automatisch een ‘j’ vooraf bij krijgt. Met het hardop voorlezen zat ik er dus geregeld naast. Kwestie van gewenning.

Handig is dat alles twee keer uitgesproken wordt wanneer je op de play-button drukt. Eerst langzaam door een man, en daarna een stuk vloeiender door een vrouw. Hierdoor kun je je zowel concentreren op de correcte uitspraak van bepaalde woorden, maar tevens gevoel krijgen hoe snel het zal gaan wanneer je daadwerkelijk met iemand een gesprek zult aangaan in het dagelijks leven.

Wat ik jammer vind aan de cursus is dat je niet ook de Nederlands tekst kunt wegklikken (net zoals dat wel kan met de Roemeense tekst). Want dan zou je eerst kunnen luisteren naar de gesproken tekst en dan proberen in te vullen wat er gezegd werd. Een verbeterpuntje.

Verder was het me goed bevallen. Op naar les 2 – Familieleden.

~ ~ ~

Iets voor jou, dat Roemeens? Surf dan ook eens naar de site van Goethe-Verlag, of check de homepage voor een van de 49 andere taalcursussen.

~ ~ ~

2 reacties op “Les 1 – Mensen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *