The Handmaid's Halloween

photo credits: Brian Snyder

Ik lees nog steeds in The Handmaid’s Tale. Langzaam. Om niets te missen, maar ook omdat ik af en toe even nodig heb ‘om op adem te komen’ vanwege de constante spanning. Niet dat het bloed van de bladzijdes af spat. Eerder een allesoverheersend en onheilspellend gevoel dat het elk moment mis kan gaan met Offred. Gruwelijk mis.

Dat is denk ik het knappe aan dit boek. Er zijn zoveel tekens aan de wand die er op wijzen dat het zo goed als zeker slecht zal aflopen met Offred, dat je je onbewust aan het begin van weer een nieuw hoofdstuk schrap zet voor de scene waarin dat daadwerkelijk zal gaan gebeuren.

Gebeurt dat vervolgens niet dan voel je iets van opluchting maar tegelijkertijd wacht er een volgend hoofdstuk waar het alsnog fout kan gaan.

Verschrikkelijk spannend, maar zoals gezegd, niet op een horror-achtige wijze.

Het verbaasde me dan ook toen ik bovenstaande foto zag als illustratie van hoe men zich dit jaar onder andere kan uitdossen voor Halloween. Op het eerste gezicht niet meer dan een rij vrouwen in saaie, eenvormige kleding. Je moet ofwel het boek hebben gelezen (hoewel je dan misschien niet meteen de link weet te leggen naar de typerende kleding van ‘the Handmaid’), of de serie gezien hebben, om te kunnen herkennen waarom dit kostuum zo beangstigend is.

Waarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat het afwijkend is ten opzichte van de doorsnee Halloween-vermommingen die bedoeld zijn om vooral de ‘toeschouwer’ schrik aan te jagen. De vrouwen die zich hullen in deze bloedrode outfit zullen eerder zelf een knoop in de maag krijgen mochten ze te horen krijgen wat de rol van een Handmaid is in de staat Gilead.

Nieuwsgierig geworden? Dan raad ik je van harte aan om ook eens in het boek van Margaret Atwood te beginnen.

~ ~ ~

4 reacties op “The Handmaid's Halloween”

    1. Ondanks dat het geen thriller in de ware zin van het woord is, denk ik wel dat het op een bepaalde manier spannend genoeg is om niet te misstaan op je novemberlijst. Mij is het boek in ieder geval goed bevallen.

    1. Ik denk dat het wel meevalt. Het is geen thriller of horror, maar een uiterst beklemmende dystopie waarin vrouwen een nogal ondergeschikte rol hebben. Ik ga niet verklappen hoe het afloopt, alleen dat ik waarschijnlijk door het zien van foto’s n.a.v. de tv-serie op het verkeerde been ben gezet waar het naar toe zou gaan. Misschien dat je het toch maar eens een kans moet geven. Nadat je natuurlijk eerst die andere boeken gelezen hebt die o.a. Puur en Cor je hebben aanbevolen ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *