Kaartenhuis

De zon schijnt en ik zit in de tuin met een kop koffie. Bij de vijver rent de haan achter een van de kippen aan.

Maandag komen ze een gedeelte ‘op ons erf’ bestraten maar voor het zover is moest ik aan de slag om ruimte te maken. Vorig weekend was ik vooral bezig om de vele kubieke meter houtsnippers die we er tijdelijk hadden opgeslagen weg te kruien naar een andere nog steeds niet definitieve plek. Vandaag kon ik beginnen met het verwijderen van de grindlaag die we voor aan de zijkant van onze tuin hebben. Met het zand dat ze maandag uitgraven gaan ze het vrijgekomen gedeelte voor in de tuin een stuk ophogen. Daarna kunnen we er wat boompjes planten zodat de wind wat minder vrij spel heeft en ook de inkijk ietsjes beperkt wordt. Er lag echter meer grind dan ik ingeschat had. Na een uur of twee afzien vond ik het wel tijd voor een korte pauze.

Het is de haan gelukt om de kip in een hoek te drijven. Plat gaat ze op de grond liggen. De haan loopt parmantig op hoge poten voor haar op en neer.

Terwijl ik van mijn koffie geniet blader ik door de zaterdagkrant. Een tijdje blijf ik hangen bij de foto van Kevin Spacey. In het bijbehorende verslag staat dat Netflix de samenwerking met hem heeft verbroken. De opnames voor seizoen zes van House of Cards zijn tijdelijk stilgelegd. Er was al eerder bepaald dat dit het laatste seizoen zou zijn. Nu bekijkt men de opties of en hoe men de serie kan afronden. Wie weet laten ze Frank Underwood al meteen aan het begin overlijden om zo zonder hem verder te kunnen. Wat mij betreft laten ze het bij seizoen vijf. Het is een van de weinige tv-series die we samen kijken thuis, maar het afgelopen seizoen viel mij zwaar tegen. Als Inge niet gekeken had was ik al ruim voor de helft afgehaakt. Ik vond het te langzaam, te donker, te weinig ‘over de top’ wat ik in de eerste seizoenen juist de voornaamste aantrekkingskracht had gevonden.

Net wanneer het lijkt dat de kip stilletjes op wil krabbelen springt de haan met veel kabaal boven op haar. Ook de kip begint nu luidkeels te krijsen. De andere kippen scharrelen onverstoorbaar verder.

Ik vraag mij af in hoeverre het personage van Frank Underwoord samenvalt met Kevin Spacey. Of andersom. Zal het hem lukken zijn reputatieschade beperkt te houden? Van Frank Underwood hebben we gezien dat hij de gave heeft om als een paling in een emmer snot uit zowat elke hopeloos lijkende situatie uiteindelijk als overwinnaar tevoorschijn te komen. Maar of Spacey deze kunst ook beheerst? Het zal mij benieuwen. Mocht hij daadwerkelijk schuldig zijn dan hoop ik het niet. De verdachtmakingen stapelen zich ondertussen almaar verder op en de acteur is heimelijk verdwenen uit het openbare leven nadat hij zich eerst nog bij de eerste aantijging mengde in het debat door via social media zijn excuses uit te spreken en tevens terloops uit de kast te komen. Niet echt een handige zet. Het lijkt alsof hij al meteen zijn hand overspeeld heeft.

De koffie is op. Met tegenzin sta ik op om verder te gaan met mijn klus van de dag. Bij de vijver is de rust weergekeerd. De haan schudt zijn vleugels uit en de kip voegt zich al kakelend weer bij de de rest van de groep.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *