Regelmatig bloggen ‘to increase my odds of happiness’

Eén van de boeken waarin ik al eerder begonnen was en die ik heb teruggevonden in de verhuisdozen is Irresistible – Why we can’t stop checking, scrolling, clicking and watching, door Adam Alter. Ik was blijven hangen in het hoofdstuk over  stellen van doelen, en hoe dat tegenwoordig is doorgeslagen in een levenshouding die negatieve effecten heeft.

Er wordt een citaat aangehaald van Oliver Burkeman, een gedragsonderzoeker:

When you approach life as a sequence of milestones to be achieved, you exist “in a state of near-continuous failure.” Almost all the time, by definition, you’re not at the place you’ve defined as embodying accomplishments or success. And should you get there, you’ll find you’ve lost the very thing that gave you a sense of purpose – so you’ll formulate a new goal and start again.
[p.117]

Een voorbeeld dat aangehaald wordt is het gebruik van stappentellers. Iedere dag ben je bezig om het aantal stappen te realiseren dat je jezelf als doel hebt gesteld. Dat zorgt voor (onbewuste) spanning die je continu met je meedraagt. Haal je het aantal op een bepaalde dag, dan geeft dat misschien een kortstondig geluksgevoel maar tegelijkertijd is het doel weggevallen waarvoor je al die moeite hebt gedaan. Er zit niets anders op dan jezelf een nieuw doel stellen. Waardoor de cyclus opnieuw begint.

Beter is het, althans volgens deze filosofie, om een systeem te introduceren. Ga niet op jacht naar een (welhaast onmogelijk te realiseren) doel in de toekomst, maar introduceer een systeem of routine in je leven:

[…] something you do on a regular basis that increases your odds of happiness in the long run.
[p.117]

Deze uitspraak komt van Scott Adams, de bedenker en tekenaar van de strip Dilbert en ik kan me daar wel in vinden, hoewel ik ook denk dat je moet oppassen met dat ‘something you do’. Voor je het weet vul je het in op een manier die bewust of onbewust ook weer tot stress leidt. Want zo las ik op de pagina’s ervoor over de USRSA (the United States Running Streak Association).

De leden van deze club fanatieke hardlopers hebben één ding gemeenschappelijk: ze proberen allemaal iedere dag een stuk te gaan hardlopen. Is dat een doel (probeer nooit een dag te verzaken en werk zodoende aan een reeks van weken, maanden of jaren toe zonder onderbreking) of een systeem (je doet iets op een regelmatige basis dat bijdraagt aan je geluksgevoel)?

Toen ik de ervaringen van de hardlopers las, viel me de vergelijking met het iedere dag bloggen initiatief op waar ik lang geleden aan heb meegedaan, maar al na twee maanden ben afgehaakt. Enerzijds begon de druk om iedere dag opnieuw iets te posten verlammend te werken (bij mij in ieder geval), terwijl tegelijkertijd het bezig zijn met een zoveelste blogpost en zo een steeds langere reeks op te bouwen een fijn gevoel gaf (opnieuw, zo was het bij mij).

Om de zoveel tijd begin ik er daarom weer aan, aan dat iedere dag bloggen. Vanwege het tweede aspect. Het lekker bezig zijn met iedere dag even een moment voor mezelf te pakken en wat van me af te schrijven. Dat ik op die manier een nieuwe poging start om een langere ‘streak’ (het aantal dagen op rij te posten zonder onderbreking) neer te zetten dan mijn vorige record is bijzaak.

Want ik besef dat het laatste gedeelte, de ‘streak’ dus, een doel is. Daar zit de valkuil. Wel een eentje die ik inmiddels herken. Zonder al te veel moeite stap ik er tegenwoordig overheen. Dan maar een dagje overslaan. Jammer voor de ‘streak’, maar zodra ik weer zin en tijd heb begin ik weer net zo vrolijk en enthousiast aan een nieuwe poging. Uiteindelijk gaat het me om ‘something I do on a regular basis that increases my odds of happiness in the long run’.

How many times have you checked your phone today?
Why are messaging apps, email and social media so hard to resist? How come we always end up watching another episode?
In recent years, media and technology have perfected the lucrative art of gaining and holding our attention. This extraordinary feat has changed the behaviour of billions of people, and especially the young: by current medical standards, we are experiencing an unprecedented, global pandemic of addiction – to our screens. But what exactly is an addiction? And what, if anything, might we do about it?

Irresistible
Adam Alter
Uitgeverij The Bodley Head
ISBN 9781847923578

~ ~ ~

2 reacties op “Regelmatig bloggen ‘to increase my odds of happiness’”

  1. Daar heb je wel een punt met het citaat en de titel van je blogpost. Sinds een week of wat begint het bloggen weer te kriebelen maar ik zie er tegenop er een vaste routine van te maken. Evengoed morgen maar weer eens op publish drukken.

    1. Gewoon posten wanneer je iets klaar hebt staan, maar je niet te veel bezighouden met de eventuele deadline van een volgende blogpost. Lekker blijven schrijven en proberen de druk van het posten buiten de deur te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *