Elk thema heeft z’n nadeel

Niet meer zo vaak als een tijd geleden verander ik het thema van mijn blogsite. Meestal bekijk ik achter de schermen de functionaliteit van een pas uitgekomen thema om te zien of het misschien tekortkomingen van een eerder geïnstalleerd thema weet op te lossen. Indien dat al het geval is zie je andere tekortkomingen ervoor in de plaats komen. Wilde ik ‘vroeger’ desondanks het thema nog wel een kans geven, nu laat ik dat achterwege.

Toch is dat de laatste weken even anders geweest. Dat is omdat ik bezig ben geweest met wat uitprobeersels voor een site van Inge die ik niet zomaar mag veranderen. Ik moest dus uitwijken naar die van mij. Eigenlijk zou ik veel beter een offline versie van een site kunnen gebruiken om daar dan onbeperkt mee te experimenteren, maar daar kan ik toch niet zo goed mee uit de voeten. Mij ontbreekt het net iets teveel aan technische kennis (plus tijd en geduld) om dat goed te doen.

Wat me vanochtend opviel is dat ik op de een of andere manier telkens weer uitkom bij de thema’s gemaakt door Anders Norén. Ook mijn huidige thema Hamilton is van hem. En voorheen rekende ik bijvoorbeeld Rams, Iwata en Hoffman tot mijn favorieten. Bij de thema’s van Norén heb ik bijna altijd het gevoel dat ze helemaal kloppen. Er is samenhang in de onderdelen waardoor het nooit voelt als een bij elkaar geharkt zooitje wat ik bij andere thema’s vaak zie.

Toch valt er altijd wel iets aan te merken op welk thema dan ook. Zelfs of die van Norén. Van Hamilton bijvoorbeeld vind ik het zo jammer dat je de layout van de bloglijst niet zodanig kunt aanpassen dat de ‘blokken’ zoals ik ze maar noem, uitgezet kunnen worden. Ik weet dat het thema van oorsprong bedoeld is als portfolio om je foto’s of andere werk te tonen, en dan staat zo’n overzicht natuurlijk erg mooi. Helaas heb ik overwegend alleen maar tekst.

Daarom voor de verandering ditmaal een foto van instagram (want ooit gaat dat account weer de deur uit zoals met al mijn social media accounts) als uitgelichte afbeelding. Dan zie je die als het goed is in het blogoverzicht terug. Misschien moet ik het ook maar gaan doen (met terugwerkende kracht) voor mijn andere blogposts.

Een ander minpuntje komt hiermee trouwens wel aan het licht. Je hebt niet de optie om de uitgelichte afbeelding te verbergen wanneer je doorklikt naar de blogpost. Dan heb je plots 2x maal dezelfde foto. Want de foto verwijderen uit de blogpost zelf doe ik liever niet. Stel je voor dat ik ooit nog eens op een ander thema overstap waar de uitgelichte afbeelding niet tot de mogelijkheden behoort. Het resultaat is dan een blogpost zonder afbeeldingen. Zo zie je dat het telkens wel iets is met die thema’s.

~ ~ ~

2 reacties op “Elk thema heeft z’n nadeel”

  1. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, Peter. Ik was al een tijdje van plan WordPress lokaal te installeren. Voor PHP en MySQL gebruik ik XAMPP als lokale server op mijn pc en laptop. Daar zit de module Bitnami bij waarmeee je – geloof ik – 26 cms’en lokaal kunt installeren. Ik moest vanwege gewijzigde instellingen een schone installatie van XAMPP doen maar dat is zo gebeurd en daarna heb je met Bitnami in een mum van tijd WordPress op je pc. Samen een kwartier of zo. Misschien dat ik er nog een blog over schrijf maar ik wil ook nog een dubbele installatie van Magento erop zetten.

    1. XAMPP heb ik toendertijd ook gebruikt. In combinatie met DesktopServer en Trace. Maar het bleef allemaal een beetje behelpen en dat zal best wel aan mij gelegen hebben. Wie weet, mocht je er ooit nog een blog over schrijven geef ik het misschien wel een nieuwe kans. Succes met je WordPress installatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *