Gelukkig hebben we het boek nog

Er is me de afgelopen weken verschillende malen verteld dat ik mijn best moest doen om vanuit Dortmund tijdig te arriveren op de eindejaarsbijeenkomst in Veenendaal. Aangezien ik pas tegen drie uur ‘s middags kon vertrekken en de bijeenkomst om half vier van start zou gaan vond ik het een optimistische gedachte.

Maar ja, ik kon altijd zeggen dat ik het ging proberen. Wat ik dus ook elke keer braaf deed wanneer iemand me weer voorhield dat het echt belangrijk was dat ik er deze keer bij moest zijn.

Nieuwsgierig geworden vroeg ik dan waarom het zo belangrijk was dat ik de editie van dit jaar niet mocht missen. Andere jaren werd daar immers niet zo moeilijk over gedaan. Men hulde zich in geheimzinnig stilzwijgen. Dat zou ik wel zien indien ik op tijd zou zijn.

Met mijn auto bleef de poging echter steken in goede bedoelingen. Er was dan wel geen snelheidslimiet op grote gedeeltes snelweg vanaf Dortmund naar Nederland, dat wilde nog niet zeggen dat mijn auto ineens beduidend sneller kon.

Verder werkte het weer ook niet echt mee. De felle rukwinden die de landing al een spannende aangelegenheid hadden gemaakt zorgden, gepaard met overvloedige regenval voor veel vertraging op de weg. En dan zou ik de wegwerkzaamheden bijna vergeten. Het lijkt wel of die permanent aanwezig zijn waar je ook rijdt op de Duitse snelwegen.

Al met al was ik niet eerder dan vijf uur bij de Nederlandse grens. Volgens afspraak belde ik een collega om te vragen of het nog de moeite was om door te rijden naar Veenendaal. Hij nam niet op. Ook een tweede keer bellen had geen resultaat.

Ter hoogte van Arnhem kwam er een berichtje binnen. Ze hadden een mystery guest op bezoek gehad die een boeiende presentatie had verzorgd: André Kuipers. De ruimtereiziger.

Teleurgesteld nam ik de eerste afslag naar huis. Eten kon ik thuis ook wel. Maar die presentatie, die had ik willen bijwonen. Hoe vaak krijg je nu de gelegenheid om uit de eerste hand verhalen te horen over iemand die zelf in de ruimte is geweest?

De volgende ochtend lag een exemplaar van het fotoboek dat André Kuipers samengesteld heeft van zijn expeditie op mijn bureau. Een schrale troost, maar ik ben er evenzogoed blij mee.

Expeditie 30/31 – De ruimtereis in beeld is het unieke fotoverslag van de ruimtereis van André Kuipers. Dit door Kuipers zelf samengestelde boek bevat de mooiste beelden van de missie naar het internationale ruimtestation ISS, aangevuld met exclusief fotomateriaal van de lancering en landing.

Expeditie 30/31
André Kuipers
Uitgeverij Carrera
ISBN 9789048816583

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *