Eerste kerst

Ik zit hier heel alleen ker­st­feest te vieren. Iedereen in huis (Inge en de poezen) is in diepe slaap ver­zonken. Voor­lop­ig laat ik dat zo, het is nog erg vroeg tenslotte.
Buiten is het donker. De straat­lantaarn werpt een flauw schi­jnsel over de straat die er ver­lat­en bij ligt. Aan de overkant weet ik water maar zien doe ik het niet. Heel af en toe hoor ik een schrille kreet van een vogel die er de nacht door­brengt. Miss­chien een meerkoet, of een aalscholver. Veel ver­schil­lende soorten huizen hier. Niet dat ik ze alle­maal uit elka­ar kan houden.
Straks, als de duis­ter­n­is ver­dron­gen wordt door daglicht zal ik heel in de verte de Euse­biuskerk in hart­je Arn­hem kun­nen ont­waren. Mits het niet al te mist­ig wordt. Geen sneeuw in ieder geval. Die heb ik gemist omdat ik in Cluj zat rond die tijd. Ergens wel jam­mer.
Naast de stoel waarin ik zit staat een tafelt­je met daarop een kop koffie en een stapelt­je leesvo­er. Iets wat ik pref­er­eer boven een onge­lim­i­teerd vreet­festi­jn tij­dens deze dagen. Omdat het kan, wordt gezegd. En waarom het dus niet hoeft, vul ik in gedacht­en aan.
Het is de eerste kerst in ons nieuwe huis ter­wi­jl het tegelijk­er­ti­jd voelt alsof we hier al jaren wonen. Zelden heb ik zoveel rust gevoeld als op deze plek. Me zo thuis gevoeld. Is het de (betrekke­lijke) afs­tand tot alles en iedereen? Dat je een heel eind weg kunt kijken zon­der dat je uitzicht geblok­keerd wordt door andere huizen of flat­ge­bouwen? Wie zal het zeggen?
Een van de poezen is ont­waakt en komt bij me op schoot liggen om daar verder te dom­me­len. Ik pak het boven­ste boek van de stapel, sla het open waar ik gis­ter­avond gebleven ben en begin te lezen. Opnieuw laat een vogel van zich horen. De poes spitst haar oren maar aan mij gaat het voor­bij, verdiept als ik ben in een fic­tieve wereld waar de op han­den zijnde win­ter wel gepaard gaat met lichte sneeuw­val.
Bij deze wens ik iedereen fijne ker­stda­gen.
~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

(all tags)

Tweets