Keizer Karel, mag ik oversteken?

Na de voorstelling liepen we terug naar de parkeerplaats waar we onze auto hadden achtergelaten. Dat had dichterbij gekund, maar dan hadden we waarschijnlijk moeten betalen. Nu was het gratis omdat we het geluk hadden dat een terugkerend stel uit de binnenstad zo attent was hun dagkaartje aan ons te schenken.

Dat was nog eens vriendelijk. Veel vriendelijker dan de vele wegbruikers die ons op alle mogelijke manieren probeerden het leven zuur te maken. Of meer precies, zij probeerden het oversteken van de vele op- en afritten die het Keizer Karelplein in Nijmegen rijk is zo goed als onmogelijk te maken. Het was totaal niet duidelijk wie er op sommige plaatsen waar verkeerslichten ontbraken voorrang had. Hoewel het ook met verkeerslichten regelmatig een gok bleef.

We vroegen ons af of het aan ons zou liggen. Zo vaak komen we niet in Nijmegen en iedere keer weer lijkt het wel of deze rotonde almaar onoverzichtelijker is geworden. Van alle kanten snellen de fietsen, scooters en auto’s je voorbij, ogenschijnlijk zonder enige logica. De twee kleinkinderen die we bij ons hadden maakten het er niet gemakkelijker op om telkens weer veilig een nieuwe hindernis te nemen.

We slaakten een zucht van verlichting toen we deze chaos zonder kleerscheuren achter ons hadden gelaten. Dat dit niet een vanzelfsprekende gebeurtenis is, las ik vandaag op de nieuwssite van de NOS:

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is de gevaarlijkste verkeerslocatie van Nederland. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie en Rijkswaterstaat.

Later kwam daar een rectificatie overheen dat RTL Nieuws het onderzoek gaat overdoen omdat

de gehanteerde onderzoeksmethode niet correct was. Daardoor kan het aantal ongelukken per locatie niet met zekerheid worden vastgesteld. Het aantal kan hoger, maar ook lager liggen dan de genoemde cijfers.
Volgens RTL kan op basis van het onderzoek wel worden vastgesteld dat het Keizer Karelplein een van de meest verkeersonveilige locaties is, maar niet dat het ook de meest onveilige is.

Het zal mij niet verbazen dat ook het nieuwe onderzoek zal uitwijzen dat het Keizer Karelplein alsnog het meest onveilig is in Nederland. Zo voelde het in ieder geval wel.

~ ~ ~

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *