Een select clubje

Drie kasten met elk acht planken van 46 cm breed. Dat maakt iets meer dan 11 meter ruimte om boeken neer te zetten. In ons vorige huis had ik de beschikking over een vier kasten, waarvan de vierde (die nu weg is) ook nog eens een plankbreedte had van 70 cm. Verder had ik de planken iets dichter op elkaar staan zodat er negen stuks in een kast pasten. Daardoor had ik dus bijna 20 meter tot mijn beschikking.

Het betreft hier de ruimte die ik heb voor mijn verzameling literatuur. Non-fictie kan ik kwijt in andere kasten, hoewel ook hier de verwachting is dat ik fors moet gaan minderen.

Gisteren, op de dag dat het overlijden van Ikea-oprichter Kamprad uit de radio klonk was ik bezig om de drie kasten in elkaar te zetten. Ik wilde vloeken maar uit respect voor de man die begon als verkoper van lucifers hield ik me in. Zo erg is tenslotte tegenwoordig niet meer. Nog maar zelden ontbreken er onderdelen of klopt de bouwtekening niet. Een hele verbetering ten opzichte van voor mijn gevoel niet erg lang geleden.

Toen eenmaal de kasten op hun plaats stonden kon het echte werk beginnen. De dozen met boeken waren al uitgepakt. Overal lagen wankele stapels waartussen het moeilijk laveren was zonder ze om te stoten. Natuurlijk was alles ongesorteerd. De dozen waren ingepakt op formaat niet op alfabetische volgorde. Hoe zou ik het gaan doen?

Mijn eerste ingeving was om gewoon willekeurig boeken te pakken en dan kast 1 te gebruiken voor A-H, kast 2 voor I-P, en kast 3 voor Q-Z. Op achternaam auteur, zoals ik dat altijd gewend ben om te doen. Toch leek me dat geen goede aanpak, want kon het zijn dat de kasten op een gegeven moment vol waren terwijl ik nog allerlei boeken over had die ik er ook in wilde hebben.

Er diende zich een beter idee aan. Ik besloot de stapels allemaal te draaien met de rug naar mij toe zodat ik zonder al te veel moeite de titels kon lezen. En dan zou ik er overal de boeken tussenuit halen die ik per se in mijn kast wil hebben. Had ik die eenmaal er in staan en was er ruimte over, dan kon ik opnieuw door de stapels gaan om boeken te zoeken die alsnog een kans kregen om opgenomen te worden in deze eregalerij.

Het heeft me twee volle dagen gekost. Voornamelijk omdat ik alle boektitels die in de kast terecht zijn gekomen meteen overgenomen heb op de pagina Mijn boekenkast hier op mijn blog. Dat was nog het meeste werk want ik wilde waar mogelijk tevens de auteursnaam gelinkt hebben aan de index die ik ook steeds verder aan het uitbreiden ben. Maar het is me gelukt. De drie kasten zijn zo goed als helemaal gevuld. Dit is het resultaat:

Het betekent wel dat ik een hoop boeken over heb. Van een aantal had ik al eerder besloten dat ik ze niet meer blijf bewaren. Die staan al met een linkje naar bol.com in de verkoop. Daar zal het niet bij blijven. Ook de rest zal weg moeten want meer ruimte heb ik simpelweg niet. Het kan hooguit gebeuren dat ik een boek tegenkom dat ik toch in mijn kast wil. Dat kan dan alleen als er een ander boek uitgaat. Zo blijft mijn literatuurverzameling in kwantiteit gelijk maar zal geleidelijk aan de kwaliteit (in mijn ogen althans) steeds verder stijgen. Geen slecht vooruitzicht.

~ ~ ~

2 reacties op “Een select clubje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *