Sorry, maar u bent toch echt dood

Sylvester Stallone is niet dood! Voor de zekerheid vermeld ik het hier nog maar een keertje. Niet zo lang geleden ging er een bericht rond op social media dat hij was overleden. Binnen de kortste keren ging dit viral voordat duidelijk werd dat hij nog steeds springlevend was. Het bleek een hoax uit 2016 waar nieuw leven (no pun intended) in was geblazen.
We zien het wel vaker dat een (meestal bekend publiek) persoon voortijdig dood wordt verklaard terwijl later het lijdend voorwerp in levende lijve deze mededeling weet te ontkrachten. Meestal op een droogkomische wijze. Berucht is de quote van Mark Twain uit 1897 als reactie op een artikel in de New York Journal over zijn vermeende ziekte en dood:

The reports of my death have been greatly exaggerated.

In Nederland heeft Harry Mulisch op Teletekst kunnen lezen hoe hij aan zijn einde was gekomen, en nog dichterbij hebben we in onze eigen familie Pellenaars ook een vergelijkbaar geval aan de hand gehad. Het betrof hier de broer van mijn opa die tijdens een wielerkoers in Duitsland kort na WO-II in volle vaart bij een afdaling op een geparkeerde auto knalde. De volgende dag stond er een In Memoriam in de krant. Het bleek ietwat voortijdig.
Eerder deze week schreef ik over een Roemeense man die jaren in het buitenland had gewerkt, het contact met zijn familie had verloren en onlangs bij terugkeer naar zijn vaderland kreeg te horen dat hij dood was. Als zodanig opgegeven door zijn familie nadat ze jarenlang geen teken van leven van hem hadden gehad. Reden voor grote hilariteit in de radiostudio waar ze maar niet konden stoppen met het verzinnen welke liedjes het meest toepasselijk waren.
Mijn eigen favoriete top-3:

  • Wake up dead man – U2
  • Things to do in Denver when you’re dead – Warren Zevon
  • In my time of dying – Led Zeppelin

Inmiddels heeft de situatie voor de man in kwestie een Kafkaëske wending gekregen. In een poging om zijn administratieve status als Dead Man Walking teruggedraaid te krijgen heeft hij nul op rekest gekregen. Het beroep is afgewezen omdat de termijn waarbinnen hij had moeten reageren verstreken is.

A spokeswoman for the court explained to local news outlets that Reliu had been too late with his appeal against the death certificate and had thus lost the case. The ruling is apparently final and cannot be appealed against, leaving Reliu in legal limbo.
[Romanian court tells man he is not alive, The Guardian]

Er zit voor hem niets anders op dan als zombie door het leven te gaan.
~ ~ ~

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *