Iedere dag …

Vorig jaar begin oktober was ik in een opwelling gestart met Roemeens voor beginners. Ik had een online cursus gevonden en probeerde er iedere dag een stukje van te volgen. Lang hield ik het niet vol. Na twee weken begon ik te verzaken. Sloeg een dag over. Toen twee dagen, en na de derde week gaf ik er helemaal de brui aan. Net zo snel als het gekomen was, was het weer verdwenen.

Nu ben ik aan een nieuwe poging begonnen. De eerste 10 dagen op rij zitten erop. Of ik het nu wel ga volhouden is nog maar de vraag. Ik kan alleen zeggen dat ik me deze keer meer gemotiveerd voel. De afgelopen maanden ben ik vaker in Roemenië geweest dan alle voorgaande jaren en de komende maanden zal dat nog wel even hetzelfde blijven. Meer kans dus om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen.

Toch is dat geen garantie dat ik het ditmaal wel zal volhouden. Net als vorig jaar heb ik het nu ook erg druk, en de taal is in de tussentijd niet minder complex geworden. Ik zal dus beter mijn best moeten doen er een gewoonte van te maken dat ik iedere dag eventjes er mee bezig ga zijn. Maximaal vijftien minuten per dag is voldoende.

Wat deze keer ook anders is, is de online cursus. Van een aantal collega’s kreeg ik te horen dat zij meestal van Duolingo gebruik maken bij het aanleren van een nieuwe taal. Het moet gezegd, deze tool is op de een of andere manier wat gebruikersvriendelijker dan de cursus op Goethe Verlag. Er is meer variatie tussen de verschillende opdrachten en de feedback in de vorm van allerlei beloningen is misschien op het eerste oog wat kinderachtig maar daagt tegelijkertijd ook uit om bezig te blijven.

Voor nu wens ik jullie alvast Bună seara! terwijl ik aan een nieuwe oefening ga beginnen.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *