Leegloop

Een collega vertelde ooit een verhaal dat hij op een ochtend wakker werd, de gordijnen van zijn slaapkamer open deed om routineus een blik te werpen op de tuin met daarin een grote vijver vol koi karpers en tot zijn grote schrik te ontdekken dat al het water verdwenen was. Een enkele vis lag nog te spartelen of naar adem te happen, maar het grootste gedeelte lag morsdood op de bodem.

Nooit is hem duidelijk geworden wat er nu precies voorgevallen was. Een lek in de vijverwand? Of misschien een defect aan de vijverpomp waardoor die al het water weggepompt zou hebben? Er viel echter niets te ontdekken aan de apparatuur of aan de vijverbak. Toen de vijver weer vol water zat heeft mijn collega het een week aangekeken. Het resultaat was positief. De vijver bleef tot de rand gevuld.

Toch durfde hij het niet meer aan om nieuwe vissen aan te schaffen, bang dat hij was dat het op een dag opnieuw zou gebeuren. Wie weet waren het onverlaten geweest die een slechte grap hadden uitgehaald. Tenslotte lag zijn huis aan de rand van het dorp en de naaste buren woonden een heel eind verderop. De reden waarom iemand zoiets zou doen kon hij niet verzinnen, wel dat er altijd een kans bestond dat zo iemand terug kon komen.

Nee, geen vissen meer voor hem. De vijver werd te koop gezet op marktplaats.

Of het toeval was weet ik niet, maar vandaag had ik een vergadering met deze collega en altijd moet ik dan even aan dit voorval denken. Het zou je maar overkomen.

Je raadt het al.

Het is me overkomen.

Bij thuiskomst zag ik een enorme plas water achter de schuur. Mijn eerste gedachte was dat Inge er planten water had staan geven. Wel een rare plek. Voor de zekerheid nam ik een kijkje in de schuur bij de vijverfilter. Die was de boosdoener. Er stroomde gestaag een boel water uit. Alsof het ding verstopt zat.

Plots realiseerde ik me dat dit moest betekenen dat dit water uit de vijver kwam. Waar ik zojuist nog voorbij gelopen was zonder dat me iets was opgevallen. Snel liep ik terug en zag dat er nog slechts een laag water van ongeveer 30 centimeter in zat. Pas toen besefte ik dat het best wel verstandig zou zijn om de pomp uit te zetten. Daarna kon ik de balans op gaan maken.

Niets mysterieus in mijn geval. Inderdaad een verstopping in de vijverfilter.

Inmiddels is de vijver weer voor meer dan de helft gevuld en de vijverfilter schoongemaakt. De vissen lijken niet echt onder de indruk te zijn geweest en zwemmen rond alsof er niets bijzonders is voorgevallen. Maar ikzelf heb twijfels of ik de pomp wel moet aansluiten voordat we gaan slapen. Of als we morgen gaan werken. Er zou zomaar iets soortgelijks kunnen gebeuren. Ik kijk het eerst eens een weekje aan.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *