De man de vrouw

Er is ophef in boekenland zo lees ik de NRC. Dit naar aanleiding van het Boekenweekthema 2019: ‘De moeder de vrouw’. Een groep schrijfster vraagt zich in een open brief af waarom er enkel mannen zijn geselecteerd om hierover, maar ook:

Waarom, zo vragen wij, koos de CPNB voor dit thema waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder (en niet met bijvoorbeeld de huisarts of de postbode)?
[Mogen vrouwen ook iets zeggen als het over vrouwen gaat? NRC]

Dit laatste spreekt me meer aan. Vanuit literair oogpunt valt nog te verdedigen dat het niet zou moeten uitmaken wie er over een bepaald onderwerp zou moeten schrijven, hoewel ik het een gemiste kans vind dat het juist in het huidig tijdsbestek van #metoo en genderongelijkheid toch weer alleen mannen zijn. Maar een thema als ‘De moeder de vrouw’ lijkt me wat oubollig of in ieder geval een redelijk uitgekauwd onderwerp.

Waarom inderdaad niet gekozen voor ‘De huisarts de vrouw’ of ‘De postbode de vrouw’?

Vrouwen zijn zoveel meer dan moeders.

Vanochtend werd ik wel minimaal tien keer agressief naar de rechterrijbaan gedwongen door snelheidsovertredende vrouwen. Terwijl ik zelf ook tegen de maximum snelheid van 130 km aanzat die op dat traject was toegestaan. Een thema als ‘De wegmisbruikster de vrouw’ zou dus in mijn ogen ook helemaal niet misstaan.

‘s Avonds op het tv-journaal kwamen de schrijnende omstandigheden voorbij aan de grens tussen Mexico en de VS waar jonge kinderen gescheiden worden opgesloten van hun moeders. Een aantal vrouwen deed vervolgens erg hun best om dit inhumane beleid te verdedigen tegenover de pers. Zij kwamen niet echt over als moeders, eerder als meedogenloze ambtenaren met een ‘Befehl ist Befehl’-mentaliteit.

Ik moet de laatste tijd geregeld denken aan de opmerkingen van een docent aan de middelbare school die van mening was dat de mensheid veel beter af zou zijn wanneer vrouwen op alle posties in de maatschappijn beter vertegenwoordigd waren. Of zelfs de overhand zouden hebben.

Maar ik waag dat te betwijfelen. Volgens mij is het met vrouwen aan het roer gewoon meer van hetzelfde. De mensheid wordt er niet beter of slechter van.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *