Dit was het (Roemeense) nieuws

Alsof nieuws uit Roemenië plots meer in de belangstelling staat zodra ik mezelf verdiep in de Roemeense taal. Zo voelt het althans. Maar het zal wel te maken hebben met onbewust selectieve perceptie.

Hoe dan ook, bij mijn eerste poging nu een jaar geleden waren het vooral de vele corruptieschandalen binnen de regeringspartijen die hun weg wisten te vinden naar de krantenkoppen in het buitenland. Later dit voorjaar, toen ik het voor een tweede keer probeerde was er volop aandacht voor een Roemeen die na jaren in het buitenland te hebben gewerkt bij zijn terugkeer te horen kreeg dat hij inmiddels overleden was. Hilarisch. En tragisch tegelijk. Want toen hij in hoger beroep ging werd dat afgewezen omdat hij daarvoor te laat was.

En nu, enkele dagen nadat ik Duolingo in de herkansing heb gedaan lees ik het volgende in NRC:

Roemenië maakt homo’s tot zondebok in strijd tegen EU
Roemenië houdt komend weekend een referendum over het homohuwelijk. Dit moet de aandacht afleiden van corruptie, waarvoor premier Viorica Dancila zich woensdag moest verantwoorden in het Europees Parlement.

De cirkel is rond met de verwijzing naar de corruptie waarover ik een jaar geleden las.

Het zal zeker zo zijn dat premier Dancila alles aangrijpt om in eigen land reuring te creëeren zodat het nieuws dat hij op het matje moet komen in Brussel naar de achtergrond verschuift. Het referendum vormt een welkome afleidingsmanoeuvre want de goedkeuring klinkt opportuun in de oren wanneer je bedenkt dat eerdere aanvragen altijd werden afgewezen.

Op basis van mijn rond de tien tripjes naar Cluj kan ik moeilijk beweren een Roemenië-kenner te zijn. Daarvoor moet je minimaal een Bekende Nederlander zijn, en dan had ik aan één overnachting al genoeg gehad. Maar wat ik geleerd heb is dat de Roemeense samenleving op sommige vlakken erg conservatief en religieus is. Tel daarbij op dat het mannelijk deel van de bevolking nog veel macho-trekjes vertoond, en gesteld kan worden dat het voor de LHBT-gemeenschap daardoor niet makkelijker wordt. Zeker als de hele campagne in aanloop naar het referendum ook nog eens zeer agressief verloopt.

Mocht ik niet voortijdig stoppen met mijn Roemeense taallessen dan zal ik waarschijnlijk een dezer dagen ook wel onbewust de uitslag van het referendum onder ogen krijgen. Hopelijk wint gezond verstand het van politieke ophitserij.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *