Digitale strijd

Jippie! We krijgen supersnel internet! Tussen alle post was me de brief over glasvezel in Lingewaard wel opgevallen, maar ik had ‘m nog niet gelezen. Ik dacht dat het reclame was naar aanleiding van onze inschrijving om een aansluiting te krijgen. Het bleek een bevestiging te zijn dat het allemaal al in kannen en kruiken is:

Wij hebben goed nieuws voor u. Wij gaan het glasvezelnetwerk aanleggen. Het buitengebied van Lingewaard krijgt glasvezel, dat staat vast!

Was getekend, Digitale Stad.

Huh? Digitale Stad? We deden toch zaken met Glasvezel buitenaf? En daar hadden we te horen gekregen dat pas bij een inschrijving van minimaal 50% van de aangeschreven inwoners het glasvezel er zou gaan komen. De termijn daarvoor was vastgesteld op 18 november. Nu zou het dus al definitief zijn volgens Digitale Stad. Maar ook bij Glasvezel buitenaf? Want daar hadden we ons dus ingeschreven als potentiële klant.

Een telefoontje naar Glasvezel buitenaf leverde niet zo heel veel op. Ja, Digitale Stad was een concurrent die ook glasvezel gaat aanbieden. Nee, bij Glasvezel buitenaf was er nog geen keuze gemaakt dat het glasvezel er definitief zou komen. Hiervoor zou toch echt die drempel van 50% gehaald moeten worden.

Dan maar Digitale Stad gebeld. Daar kreeg ik iemand aan de telefoon die de tijd nam om mijn vragen te beantwoorden. In het kort komt het er op neer dat zij inderdaad een van de mogelijke aanbieders zijn om glasvezel uit te rollen in Lingewaard. Bij hen is echter al het besluit genomen dat ze het gaan leggen ongeacht het aantal aanmeldingen. Een belangrijk verschil zit ‘m in de betaling van de vastrechtvergoeding. Bij Glasvezel buitenaf kun je kiezen voor een vast eenmalig bedrag van 1.900,- euro waar je een korting van 300.- euro op krijgt indien je je voor 18 november inschrijft. Je kunt echter ook kiezen voor een maandelijkse betaling van 25,- euro. Die blijft dan wel altijd doorgaan. Bij Digitale stad heb je alleen de optie van een eenmalige betaling die dan weer wel gekoppeld is aan het aantal inschrijvingen. Standaard is het bedrag 1.800,- euro, maar hoe meer mensen zich inschrijven, hoe lager het bedrag. Bij 80% inschrijvingen is de korting 800,- euro.

Het bijzondere is nu dat de termijn bij Digitale Stad op 20 november staat. In theorie kan ik dus tot 18 november wachten bij Glasvezel buitenaf of de drempel van 50% is gehaald. Zo ja, dan kan ik daar blijven indien ik bijvoorbeeld er de voorkeur aan geef om maandelijks vastrechtvergoeding te betalen. Wordt de drempel niet gehaald, wordt ook het contract nietig verklaard en kan ik meteen overstappen op Digitale Stad. Dat zullen waarschijnlijk een hoop mensen doen die zich eerst bij Glasvezel buitenaf hadden aangesloten. Waardoor de prijs vermoedelijk nog een stuk naar beneden gaat.

De contactpersoon bij Digitale Stad gaf toe dat het allemaal wel wat verwarrend was en legde de schuld bij de gemeente die wat meer de regie had kunnen voeren in de communicatie richting de bewoners. Hoe het ook zij, we krijgen in ieder geval sneller internet. Alleen zal de aanleg zelf niet al te snel gaan. Indien we een jaar vanaf vandaag glasvezel hebben dan mogen we al blij zijn.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *