Opkomst

We zijn inmiddels enkele dagen verder en ik log nog iedere avond in op Duolingo om een aantal korte lessen Roemeense taal te volgen. In dit tempo zal ik minimaal een vijftal jaren nodig hebben vooraleer ik de basis van het Roemeens onder de knie heb, maar dat deert me niet. Ik probeer het tenminste. En ik volg het Roemeense nieuws wat aandachtiger.

Bij deze kan ik daarom met enige opluchting vermelden dat de uitkomst van het referendum om een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht te verbieden wegens een te lage opkomst niet geldig is. Slechts 20% van de kiesgerechtigden had een stem uitgebracht, terwijl dat minimaal 30% moest zijn. Zorgelijk is wel dat rond de 90% van deze stemmers voor een verbod stemden. Dat geeft aan dat de achterban van de Coalitie voor Families (een conservatieve organisatie die het referendum had aangevraagd) een behoorlijke omvang heeft.

Dan was de opkomst in Cluj-Napoca (althans relatief gezien) beduidend beter. In de stad waar ik voor mijn werk het afgelopen jaar vaak ben geweest werd tijdens het Festivalul International de Carte Transilvania een leesestafette georganiseerd waarbij zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk om de beurt een stukje tekst zouden voorlezen uit het werk van Mihai Eminescu, een van de beroemdste dichters van Roemenië. Om in het Guinness Book of Records te komen moesten er minimiaal 3100 lezers meedoen. Uiteindelijk stapten er meer dan 3800 boekliefhebbers het podium op en duurde de voorleessessie 10 uur en 20 minuten.

Hoewel de organisatie nog wacht op de officiële goedkeuring van hun recordpoging kan deze actie me meer bekoren dan de negatieve insteek van het referendum. Liever het eren van een dichter uit lang vervlogen tijden wiens werk nog altijd springlevend blijkt dan het restaureren van orthodoxe denkbeelden die volledig achterhaald zijn.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *