Vrijdag, 16 november 2018

Een donatie. Ik moet dan denken aan een gift aan een goed doel. Geld. Maar je kunt ook je lichaam doneren. Aan de wetenschap. Het is iets wat ik serieus overweeg. Zonder er verder veel over na te denken wat dan betekent. Dat ze in me gaan snijden later. Wanneer ik eenmaal overleden ben. Zodat men er wijzer van wordt. Of medische studenten de kans geeft om ervaring op te doen. Zoiets. Voorlopig is het een ver van mijn doodsbed idee.

Deze avond kwam het plots iets dichterbij toen ik een aflevering van Focus wetenschap bekeek. Er werd een bezoek gebracht aan Brooks County waar veel migranten die illegaal de grens oversteken door honger en uitputting komen te overlijden. Veelal hebben ze geen identiteitspapieren bij zich zodat het een welhaast onmogelijke klus is om vast te stellen wie ze zijn en hun naaste familie te informeren. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan hoe die identificatie alsnog kan plaatsvinden ondanks de weinige aanwijzingen.

Eén van die onderzoeken richt zich op de manier hoe lichamen ontbinden in de open natuur omdat dit kan verduidelijken hoe iemand is komen te overlijden en hoe lang de persoon daar gelegen heeft. Er is daarvoor een gebied vrijgemaakt waar de lichamen van overleden mensen daadwerkelijk in de open lucht worden neergelegd om te bestuderen wat vervolgens gaat gebeuren met dit lichaam wanneer de natuur en de aanwezige dieren vrij spel hebben.

Het vormde een bizarre aanblik. Ik had in eerste instantie moeite om voorbij te gaan aan het beeld dat het hier een soort van slachtpartij onder weerloze slachtoffers betrof. Maar dit waren mensen die om uiteen lopende redenen hadden aangeven dat hun lichaam hiervoor na hun overlijden gebruikt mocht worden. En de informatie die hierdoor kan worden verzameld is van onschatbare waarde om de ongeïdentifceerde lichamen alsnog een naam te geven. ‘From numbers to names’, zoals een van de wetenschappers aangaf.

De dodenvallei van Texas

In het Texaanse Brooks County, ‘Death Valley’, worden ongeïdentificeerde lichamen gevonden van migranten die de grens probeerden over te steken. Onderzoekers aan de Texas State University proberen de lichamen alsnog een naam te geven. Diederik Jekel bezoekt een openluchtlab waar wetenschappers lichamen laten ontbinden. Ook spreekt hij met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh, die onderzoekt hoe een skelet na de dood in elkaar zakt.

Je kunt hier de aflevering van Focus bekijken.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *