What does it all mean?

Deze blogpost is deel 19 van 19 in de serie Zen - Robert Pirsig

[p.127-130]

Ik lees weer verder in Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Eerlijk gezegd heb ik er de afgelopen tijd wel vaker in gelezen, maar ik ga nu proberen (net zoals me dat bij Don Quichot gelukt is) om er weer regelmatig over te bloggen en de verhaallijn van het boek aan te houden zodat de serie blogposts uiteindelijk het gehele boek van begin to eind bestrijkt.

Bijna een jaar geleden pakte ik het boek ook na ruim een jaar weer op toen ik het tegenkwam bij het uitpakken van dozen vol boeken die een tijd lang opgeslagen hadden gestaan vanwege de verhuizing. Net als nu begon ik er in te lezen met de verwachting dat ik er ook weer regelmatig over zou gaan bloggen. Het is er niet van gekomen. Deels had het te maken met de toegenomen werkdruk op kantoor waar ik een andere rol had gekregen, maar terugkijkend op die periode speelde misschien ook wel mee dat ik nog niet echt de rust gevonden had waarnaar ik op zoek was. Ik pakte vanalles op zonder dat er een gedachte of structuur achter zat. Iets wat voor mij noodzakelijk is om niet voortijdig af te haken en met iets anders te beginnen.

Dat voelt inmiddels veel beter. Niet alleen heb ik fysiek m’n plek in huis voor elkaar in de vorm van een redelijk opgeruimde werkkamer, maar daarnaast (of misschien wel daardoor) is de onrust in m’n hoofd zo goed als verdwenen. Op kantoor is het weliswaar nog steeds erg druk, echter er is veel meer overzicht en duidelijkheid over wie wat moet doen. Wat helpt is dat er ook enkele nieuwe collega’s zijn bijgekomen. Dat scheelt een hoop. Dingen die ik oppak kan ik ook afmaken. En thuis begint dat ook te werken met alles wat we op onze to-do lijst hebben staan.

Eens zien of ik dat kan doortrekken naar de activiteiten waarmee ik mijn vrije tijd wil vullen. Het lezen van Zen heb ik altijd graag gedaan omdat de filosofische uitweidingen in combinatie met de motortocht mij enerzijds telkens een hoop nieuwe inzichten geven en me continu aan het denken zetten, en anderzijds allerlei herinneringen naar boven halen aan de vele keren dat ik zelf in de gelegenheid was om door de VS te reizen.

Ook nu was dat weer het geval na het lezen van slechts enkele bladzijdes. Phaedrus (het alter ego van de ik-persoon, tevens verteller van het verhaal) is op het punt aangekomen dat hij met een puur wetenschappelijke benadering niet verder komt met het analyseren van het probleem dat hij zelf opgeworpen heeft dat elk experiment een oneindig aantal hypotheses genereert en daarom dus nooit afgerond kan worden.

He discovered that the science he’d once thought of as the whole world of knowledge is only a branch of philosophy, which is far broader and far more general.
[p.128]

Het duurt niet lang voordat hij uitkomt bij de vragen waar het allemaal mee begint (en eindigt): What does it all mean? What’s the purpose of all this?

En dit wordt meteen gevolgd door een overgang naar de realiteit waar het reisgezelschap de top van het hooggebergte heeft bereikt en

At a turnout on the road we stop, take some record photographs to show we have been here […]
[p.128]

Het bracht me terug naar 1993 toen we onderweg naar Yellowstone zelf ook regelmatig de auto aan de kant parkeerden om een foto van onszelf met het overweldigende uitzicht op de achtergrond te maken. Er was nog geen sprake van de selfie-cultuur zoals die vandaag de dag alomtegenwoordig is, maar zelfs toen al vroeg ik me geregeld af als we opnieuw bij een volgend ‘viewpoint’ met veel andere toeristen een foto maakten ‘What does it all mean?’ en ‘What’s the purpose of all this?’. Het is al die jaren nooit minder geworden, laat staan dat ik er ook maar enigszins een bevredigend antwoord op gevonden heb. Er over nadenken blijft daartegenover onverminderd interessant.

En zo legde ik na het lezen van slechts drie bladzijdes het boek alweer terzijde om in gedachten verzonken bij het raam te staan zonder veel mee te krijgen van wat er zich afspeelde in de achtertuin waar het een komen en gaan was van allerlei soorten vogels.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *