Aarzelend begin in de herkansing

Precies een maand geleden liep ik een rondje van 6 kilometer voor wat een aanzet had moeten zijn voor het trainingstraject richting de Airborn Freedom Trail op 14 september. Daar is het tot nu toe bij gebleven. Griep en de nasleep ervan weerhielden me ervan om de hardloopschoenen aan te trekken.

Vandaag was het dan eindelijk weer eens zover dat ik me (nog steeds wat kortademig en op z’n tijd geteisterd door een hoestbuiaanval) fit genoeg voelde om het opnieuw te proberen. Ondanks de harde wind (zeg maar gerust stormachtig) en de striemende regen ging het lopen best wel aardig. Vier kilometer in een gemiddeld tempo van 10 km per uur, toen wat oefeningen gedaan en de laatste twee kilometer op m’n gemak uitgelopen.

Onderweg zag ik ganzen, eenden, waterhoenders, aalscholvers, zwanen, meerkoetjes, gewone koetjes, schapen, konijnen, honden en omver gewaaide bomen. En ik voelde me prima. Het gaf een heerlijk voldaan gevoel om door de regen te rennen en zelfs op dat kleine stukje meerdere diehards te zien die ook de weersomstandigheden trotseerden om hun trainingskilometers te maken. Het stimuleerde me om niet het korte rondje van vijf kilometer te lopen wat ik vooraf in gedachten had, maar voor de extra kilometer te gaan.

~ ~ ~

Vorig jaar las ik het boek Alles wat je wilt weten over hardlopen, geschreven door Mariska van Sprundel. Ik heb er een keer kort over geblogd en daarna niet meer terwijl ik het een razend interessant boek vond. Het idee is nu om regelmatig tegelijk met een update van een trainingsrondje wat te schrijven over dit boek.

Voor wie het boek niet kent allereerst wat citaten uit het voorwoord waar Mariska van Sprundel beschrijft hoe de wetenschapsjournalist in haar wakker werd geschud terwijl ze gehinderd door blessures noodgedwongen als toeschouwer de halve marathon van Egmond bijwoont.

Ik observeerde de mensen op het parcours. […] De een luisterde naar muziek, de ander zag ik zijn horloge checken. Sommige mensen zwaaiden uitbundig naar de toeschouwers die hen aanmoedigden, anderen keken geconcentreerd en reageerden nergens op. Veel lopers nuttigden een gelletje. Wat me vooral intrigeerde was de enorme variëteit aan schoeisel. [p.11]

In de hardloopwereld circuleren zoveel gebruiken, gewoontes en verhalen over voeding, schoenen, mentaliteit en blessures. Die verhalen gaan over van loper op loper, waardoor iedereen dezelfde wijsheden kent en weet wat goed is en wat niet. [p.12]

Wat ik al snel ontdekte, is dat de feiten het vaak afleggen tegen de overgeleverde kennis. Sport staat erom bekend rijk te zijn aan rituelen en traditionele gebruiken. Hardlopen is daar geen uitzondering in. [p.13]

Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is afgestudeerd in biomedische wetenschappen. Ze schrijft onder meer voor Trouw, Runner’s World en NEMO Kennislink. Ze is hardlooptrainer bij atletiekvereniging Phoenix in Utrecht en houdt een hardloopblog bij op RationeleRenner.nl.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *