Slachtoffers extreme hitte

Onder de kap van de schuur zitten verscheidene zwaluwnesten verstopt in de spanten van het dak. Een mooie droge broedplaats die elk jaar voor veel zwaluwen aanleiding is om hier een nieuw gezinnetje te stichten. Ook dit jaar hadden we weer voldoende aanloop in de lente. Of het dezelfde zwaluwen zijn die ieder jaar terugkomen weet ik eerlijk gezegd niet. Maar we doen net alsof het zo is. En begroeten ze met een hartelijk welkom thuis wanneer we de eerste verkenners hun inspectie zien uitvoeren. Het schept een band.

Meestal leggen de zwaluwen twee keer eieren. De eerste leg is meteen in het voorjaar wanneer de nesten gereed (gemaakt) zijn. En een tweede leg volgt aan het eind van de zomer. De jonkies uit het voorjaar zijn inmiddels zo volgroeid dat ze ook een bijdrage kunnen leveren bij de verder uitbreiding van het gezin.

Met de extreme hitte deze zomer waren we bang dat het misschien ondoenlijk was on te nestelen. We hadden het idee dat er minder zwaluwen in en uit vlogen in die periode. Ook wel begrijpelijk want onder de kap kon de temperatuur zomaar boven de vijftig graden stijgen. Pas toen de hittegolf ons land verlaten had kwamen er weer wat meer zwaluwen tevoorschijn en niet veel later zagen we eierschalen op de grond en gazon liggen. Wat later dan normaal toch nog een tweede leg.

Vandaag ontdekte ik bij toeval dat het een derde leg was geweest. Ik moest op zolder zijn en maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal nestjes te verwijderen omdat ze op onhandige plaatsen zaten. We hadden er ook veel te veel en sommige waren aan het afbrokkelen omdat ze al redelijk oud waren.

Een van de nestjes die ik verwijderde was nog gevuld met jonkies. Ze waren waarschijnlijk net uit het ei gekomen net voordat de temperatuur zo extreem omhoog schoot en hadden het niet overleefd. Uitdroging door de hitte was hen fataal geworden. Een gruwelijk einde. Reden voor ons om uit te zoeken wat we kunnen doen in het geval dit een komende zomer opnieuw dreigt te gebeuren.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *