20191005 – zaterdag

Geen kinderboek(enweek)

Het was een simpele opdracht. Ga nadat de boodschappen zijn gedaan nog even bij de boekhandel langs in verband met de kinderboekenweek. De onderliggende bedoeling was natuurlijk dat ik daar voor onze kleinkinderen enkele boeken zou uitzoeken en aldus het kinderboekenweekgeschenk voor beiden zou weten te bemachtigen.

Simpel. Maar niet voor mij.

Want de afdeling kinderboeken ligt achteraan in de winkel. Om daar te geraken ontkom ik er niet aan dat ik de vele schappen en tafels moet passeren waar allerlei lekkers staat uitgestald voor de ware boekliefhebber. En hoe ik mijzelf ook in gedachten toespreek dat ik hier niet voor mijzelf ben maar voor de kleinkinderen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Uiteindelijk heb ik een aanvaardbaar compromis weten te sluiten met me, myself and I.

Ja, ik heb leuke en interessante boeken voor de kleinkinderen gekocht, en ja ik heb ook mezelf getrakteerd op een nieuw boek, maarrr… ik heb ook boeken gekocht voor onze dochter en schoondochter. Dus mijn eigen traktatie is onderdeel van een groter geheel waar iedereen die morgen bij ons op bezoekt komt een boek cadeau krijgt.

De keuze die ik zelf gemaakt heb was niet zo moeilijk. Toen ik The Testaments van Margaret Atwood zag staan was ik (en het boek) meteen verkocht. Sinds ik het boek twee jaar geleden heb gelezen ben ik er nog steeds van onder de indruk. Het is zo’n verhaal dat onder je huid kruipt om daar niet meer weg te gaan. Dat het een open einde had vond ik verder geen probleem. Daarom was ik niet al te verbaasd toen de tv-serie die op het boek gebaseerd is een tweede en zelfs derde seizoen kreeg. Zo schijnt dat namelijk te gaan. Succes moet uitgemolken worden tot de laatste drup.

Wat me dan weer wel verbaasde is dat Margaret Atwood er dit jaar dan toch voor gekozen heeft met een vervolg te komen. Hoewel ik niet denk dat dit voortkomt uit commerciële overwegingen. Daarvoor hoeft ze het allang niet meer te doen, zo lijkt me. Ik ben daarom benieuwd wat haar insteek gaat zijn en of het me net zo weet te overrompelen als The Handmaid’s Tale.

‘Our time together is about to begin, my reader. Possibly you will view these pages of mine as a fragile treasure box, to be opened with the utmost care. Possibly you will tear them apart, or burn them: that often happens with words.’
You hold in your hands a dangerous weapon loaded with the secrets of three women from Gilead. They are risking their lives for you. For all of us.
Before you enter their world, you might want to arm yourself with these thoughts:
Knowledge is power
and
History does not repeat itself,
but it rhymes.

The Testaments
Margaret Atwood
Chatto & Windus
ISBN 9781784742324

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *