20191214 – zaterdag

Storing

Er staat een lantaarnpaal in onze tuin. Zo’n antieke. Hij hoorde bij de inboedel van het huis dat we in 2016 kochten. We vonden ‘m niet erg mooi maar wel handig. In de zin dat er stroom op zat en de elektricien er een stopcontact op kon maken. Ideaal voor de snoer van de grasmaaier.

Alleen krijgen we er de laatste tijd regelmatig kortsluiting door. Zo ook een week of wat geleden. Ik zat ‘s avonds nog even TV te kijken terwijl het buiten hevig regende. En jawel hoor, plots gingen alle lampen uit, het scherm op zwart en het geluid verstomde. In de meterkast zag ik dat het opnieuw de groep was waar de lantaarnpaal aan hing.

De volgende dag was het ergste vocht uit het stopcontact verdwenen en kon de stop weer aan en hadden we weer stroom op de apparaten die aan de lantaarngroep geschakeld zaten. En weer een aantal dagen later heeft de elektricien zekerheidshalve de lantaarn losgekoppeld. De stroom had ik voor toch niet meer nodig omdat we inmiddels een grasmaaier met accu hebben.

Groot was onze verbazing daarom toen vanmiddag wederom de stroom wegviel. Het koffiezetapparaat deed het niet meer. Eerst dachten we dat het aan het apparaat zelf lag. Toen we zagen dat de andere apparaten in de keuken het ook niet deden viel de verdenking automatisch op de groep die voorheen door de lantaarnpaal gesaboteerd werd. Het zou toch niet dat de lantaarnpaal geen blaam trof?

In de meterkast stonden vreemd genoeg alle schakelaars in de juiste stand. De slimme meter zelf die onlangs geïnstalleerd was was echter zo dood als een pier. Pas toen kregen we het vermoeden dat er iets anders aan de hand was. Iets groters dan alleen een aparte groep die kortsluiting had. Alle stroom bleek weggevallen.

Bezorgd keken we naar buiten waar twee forse vrachtwagens volop stationair draaiden plus nog een aggregaat dat flink wat herrie maakte. Dat alles was via een stroomkabel aan ons stroomnet in de schuur verbonden. Het was in verband met de pur isolatie die ze aan het aanbrengen waren in de uitbouw van de schuur. Het zou toch niet dat die de stroomstoring veroorzaakt had?

Ongerust zocht ik op de site van Liander of er in Bemmel meer meldingen van een stroomstoring te vinden waren. Dat was zo. Via whatsap zocht ik contact en kreeg te horen dat er een algehele storing in onze wijk was waaraan volop gewerkt werd om dit zo spoedig mogelijk te verhelpen. Een kleine drie uur later was dit daadwerkelijk het geval. Het purren zelf heeft er niet onder te lijden gehad. De stroomkabel hadden ze alleen in het begin nodig gehad.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *