Boekenweek 2020

Ik had zo’n beetje m’n keus al gemaakt en maakte aanstalten de kassa op te zoeken toen er een man de boekenhandel binnen kwam gevallen en slechts één zin wist uit te brengen: “Het boek van de maand!” De verkoopster van dienst voelde zich overvallen en versprak zich enkele malen voordat ze doorhad dat de man, die met een opgevouwen linnen tasje ongeduldig stond te wachten niet meer wist dan dat hij het boek van de maand wilde hebben. En wel nu.

Na een tijdlang onsamenhangend met elkaar geconverseerd te hebben ontstond er iets van een aanknopingspunt in de zin dat het boek van de maand aangeprezen was in een landelijke krant. Gezamenlijk togen ze naar buiten alwaar ze in het krantenrek de juiste krant en de juiste aanbeveling vonden. Het ging om het meest recente boek geschreven door Jeroen Brouwers.

“Dat hebben we staan en zal ik meteen voor u pakken”, zei de verkoopster goedgemutst nu alle onzekerheid in hun communicatie was verdwenen en er zaken gedaan konden worden.
“Dat zal je nog tegenvallen”, dacht ik bij mezelf want in mijn zoektocht door de winkel naar enkele aankopen om het boekenweekgeschenk mee af te rekenen had ik geen enkel boek van Brouwers zien staan.

Een vijftal minuten later, toen de klant met een nog steeds leeg linnen tasje teleurgesteld was afgedropen (een ander boek uit het ruim voorhanden zijnde en goed gevarieerde assortiment was blijkbaar geen optie en de verkoopster deed ook duidelijk geen moeite om hem op andere gedachten te brengen) was het mijn beurt om geholpen te worden.

Of er nog boeken waren die ingepakt moesten worden? Dat hoefde niet, er zaten geen cadeautjes bij. Even later liep ik naar buiten met alle boeken netjes ingepakt. Misschien dat het zou gaan regenen. Dat had het vanochtend ook plots gedaan. Ik vond het prima.

~ ~ ~

De nieuwe aanwinsten op een rijtje:

  • Acht dictators uit de 20e eeuw – Frank Dikötter
  • Dit is geen propaganda – Peter Pomerantsev
  • Leon en Juliette – Annejet van der Zijl
  • Generaal zonder leger – Özcan Akyol

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *