20200423 – Leven in tijden van Corona

Deze blogpost is deel 15 van 16 in de serie Cultuurwetenschappen

Mijn tijd overdag gaat op aan werken. Het is minstens even druk of soms nog drukker dan vergeleken met de dagen (het voelt als lichtjaren geleden) dat ik naar kantoor ging. Minstens vijf tot zes uur van de werkdag zit ik in conference calls. Sommige met video. De rest van de werktijd gaat op aan de acties die uit de calls volgen.

Mijn vrije tijd gaat op aan studeren. Sinds ik in januari begonnen ben met Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit probeer ik iedere dag iets aan mijn studie te doen. Dat kan het lezen, bestuderen of uitwerken van de verplichte studiestof zijn, maar ook het lezen van gerelateerde literatuur die niet tot de tentamenstof behoort. Het helpt mij om een breder beeld en begrip te krijgen van de periode rond 1900 die momenteel centraal staat. Ook ben ik onlangs begonnen regelmatig te bloggen over de studiestof.

De dagen vliegen aldus voorbij en deze week was daar ineens de datum dat het eerste tentamen afgenomen zou worden. Ik had mij aangemeld bij het studiecentrum in Nijmegen maar vanwege Corona waren alle tentamens op lokatie door de OU geannuleerd. Hiervoor in de plaats hadden we een verlenging van de inschrijvingsduur gekregen. De volgende opties werden nu aangeboden. Het tentamen in een andere vorm vanuit huis doen of de beurt overslaan en op een later tijdstip aanschuiven. Ik besloot er gewoon voor te gaan.

Vandaag was het zover. De alternatieve manier om het tentamen te maken was om een document met bronopdrachten te downloaden en deze in de loop van de dag te beantwoorden en dan weer digitaal in te leveren. Er zou wat minder nadruk zijn op kennisvragen omdat dit vanzelfsprekend moeilijk te controleren valt of we ons zouden houden aan de restrictie geen studieboeken of andere informatiebronnen te raadplegen. Voor een bronopdracht ben je als student meer aangewezen op je eigen parate kennis en het begrijpend lezen van een tekst uit het verleden. De aanname is dat er daardoor waarschijnlijk minder gefraudeerd kan worden.

Ik vond het een vreemde ervaring. Toen ik ‘s ochtends opstond was ik niet nerveus en ook de avond vooraf had ik nergens last van. Dat veranderde bij het inloggen in de OU website. Plots werd het formeel. Ik zat dan weliswaar thuis en zelfs het downloaden van de opdrachten gaf nog geen verplichting om het weer in te leveren mocht je bij het zien van de vragen of tijdens het beantwoorden beseffen dat je geen goed resultaat zult halen. Het zou dan niet gelden als een mislukte poging. Genoeg coulance dus vanuit de OU. Toch voelde ik een gezonde portie tentamenstress bij het downloaden en openen van het document. Mijn studieboeken had ik netjes opgeruimd om niet in de verleiding te komen en ik had zelfs de neiging mijn internetconnectie te deactiveren. Alsof er surveillance aanwezig was die mij nauwlettend in de gaten hield.

Het tentamen bestond uit drie verschillende teksten. De eerste was een fragment uit een redevoering van Abraham Kuyper uit april 1897. Hierna volgde een tekst over de vrouwenbeweging uit een gedenkboek ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. En als laatste twee bladzijdes uit De Buddenbrooks, een roman geschreven door Thomas Mann. Bij het vluchtig doornemen van de teksten en de bijbehorende vragen kreeg ik het gevoel dat ik in de meeste gevallen wel wist waar ik naar moest zoeken of welke achtergrond er meespeelde bij de beantwoording. Langzaamaan verdween de nervositeit en verdiepte ik me in de leesstof. Een goede twee uur later had ik alle vragen van een antwoord voorzien. Tijd voor een korte koffiepauze. Hierna nam ik alles nog eens op mijn gemak door, veranderde hier en daar wat kleine dingen en besloot toen het document in te leveren.

In principe hadden we de hele dag gekregen. Niet omdat het tentamen zo groot was, maar om iedereen tegemoet te komen zodat je afhankelijk van je eigen thuisschema kon beginnen wanneer het jou uitkwam. De OU had ervoor kunnen kiezen om na het downloaden een maximale tijdsduur van drie uur te laten ingaan waarbinnen je de vragen moest zien te beantwoorden. Dat was niet gedaan. Dus ik had de mogelijkheid om nog de hele dag aan mijn antwoorden te schaven. Wie weet zou me iets te binnen schieten. Ik wilde het echter zo dicht mogelijk bij een ‘echte’ tentamenervaring houden. Dan zou die tijdslimiet wel degelijk gelden. En dus zorgde ik ervoor dat ik binnen de gestelde tijd van drie uur die normaal voor het tentamen stond mijn antwoorden had ingeleverd. Van de dertig minuten bedenktijd om het document weer terug te halen heb ik geen gebruik gemaakt.

Natuurlijk ben ik later op de dag gaan twijfelen of ik bij sommige vragen wel de juiste insteek had genomen. Of misschien de vraag (of de tekst) niet helemaal goed had begrepen. Dat overkomt me altijd. Helaas valt daar verder niets meer aan te doen en is het nu wachten op de terugkoppeling terwijl ik verderga met de volgende module. Fingers crossed.

~ ~ ~

2 reacties op “20200423 – Leven in tijden van Corona”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *