20200427 – Leven in tijden van Corona

Vogels kijken. Ik hoorde eerder deze maand op het nieuws dat steeds meer mensen interesse tonen voor de natuur om hen heen en de vogels in het bijzonder. Het schijnt een combinatie te zijn dat vogels in deze tijd van het jaar erg actief zijn met dat we nu door het gedwongen thuiszitten minder afleiding hebben. Ik zocht het even op. De vaste vogelaar van het programma BinnensteBuiten, Camilla Dreef werd geïnterviewd en sprak over het ‘waarnemerseffect’:

“We zijn de natuur om ons heen gewoon veel meer aan het waarderen, omdat het zo’n fijne afleiding is van alles om ons heen.”

Vogelcursus voor de thuiszitter in coronatijd, NOS, 7 april 2020

Bij mij is de interesse gewekt door de verhuizing naar onze nieuwe stek begin 2017. De vele vogels die hier af en aan vliegen en onze tuin steeds meer gaan zien als een vertrouwde voederplek om regelmatig te bezoeken zijn voor een ons een dagelijkse vorm van entertainment. Je hebt geen tv, radio of social media meer nodig als je iedere dag opnieuw kunt genieten van de grote verscheidenheid aan vogelsoorten die de natuur te bieden heeft. Het lijkt wel of we continu nieuwe exemplaren in onze tuin zien verschijnen. Het zal waarschijnlijk te maken hebben we de aanleg en uitbreiding van de natuurgebieden in onze regio. In ieder geval was het voor mij aanleiding een extra camera aan te schaffen met betere zoomlens.

Maar het zijn niet per se de exotische of bijzondere vogelsoorten die mijn belangstelling hebben. Ik geniet van alle vogels, ook bijvoorbeeld van de grote groep mussen die een vaste verblijfplek heeft in een laurierstruik in de voortuin. Vandaag zag ik een aflevering van BinnensteBuiten met opnieuw Camilla Dreef die op lokatie in Marken vertelde over deze doodgewone huismus. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat dit vogeltje nog steeds overal in overvloed voorkomt. Niet dus. Ook deze van oudsher vertrouwde flierefluiter heeft het moeilijk. Toch wat meer in de gaten houden. En wat zijn ze mooi als je er op gaat letten.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *