De vrijdag na Hemelvaartsdag is zoals gewoonlijk een verplichte vakantiedag bij ons op kantoor. Een extra dag om in de tuin te werken. En geschikt om de laatste aflevering van de podcast Revolusi te beluisteren.
Begin december 1947 gaat het Amerikaanse marineschip uss Renville in de baai van Jakarta voor anker. De Amerikanen zijn aan zet in opdracht van de Verenigde Naties! Kan het akkoord van Linggajati nieuw leven worden ingeblazen? Dat is de vraag.
Hierna besluit ik toch maar om het gelijknamige boek te bestellen. Ik heb gemerkt dat mijn kennis van dit gedeelte van onze geschiedenis nog wel wat bijgespijkerd kan worden, en als het boek net zo informatief en onderhoudend is als de podcast komt het wel goed.
Voor mijn studie cultuurgeschiedenis was ik in de vroege ochtend al begonnen met een readertekst over de briefcultuur in de Gouden Eeuw. De tekst concentreerde zich op brieven die bestemd waren voor Nederlanders overzee in de koloniale gebieden. Die werden normaal gesproken meegegeven met de schepen die over en weer voeren. Regelmatig werd zo’n schip gekaapt door de Engelsen en zodoende zijn veel brieven niet aangekomen maar opgeslagen in Engelse archieven waar ze nu dankbaar onderwerp van studie zijn. In de readertekst wordt onder andere ingegaan op handschriftanalyse, briefindeling, tekstinhoud, en de sociale context van de briefschrijver. Erg interessante materie.