Het materiaal voor de cursus Americana is deze week gearriveerd. Een reader en natuurlijk toegang tot de online leeromgeving. De volledige titel van de cursus is trouwens Americana. Europese reflecties op Amerika na 1900.
In afwachting van de uitslag voor Inleiding filosofie 2 — waarvoor ik geen voldoende verwacht — heb ik me ingeschreven voor America en Academisch schrijven. Het zijn de laatste cursussen die ik moet afronden voor de propedeuse oude stijl Algemene cultuurwetenschappen. Hopelijk gaat me dit lukken (inclusief een eventueel hertentamen Inleiding filosofie 2) in het huidig kalender jaar. Dat zou betekenen dat ik er dan precies drie jaar over gedaan zou hebben. Naast een volledige baan met een gemiddelde tijdsbesteding van 50 uur per week vind ik dat een acceptabel studietempo.
De cursus Americana is als volgt opgebouwd:
- Inleiding
- Thema 1 – Anti-amerikanisme in het interbellum.
Filosofen en schrijvers als critici van de Amerikaanse cultuur
- Thema 2 – You too can be like us!
Amerikabeelden in de Wederopbouw
- Thema 3 – Near to nothingness.
De Rothko-kapel in Houston
- Thema 4 – Amerikanofilie en postmodernisme-light.
Het Amerikabeeld van Nederlandse schrijvers sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw
- Thema 5 – Niet Amerika, maar Disneyland first!
De Disneyization van de wereld en dus ook van Nederland
Vandaag ben ik begonnen met de inleiding. Naast wat algemene informatie in de leeromgeving op de OU site, vormt een readertekst geschreven door Frank Inklaar het hoofdbestandeel. Ik heb de tekst een keer doorgescand en daarna een keer aandachtig doorgelezen. Morgen ga ik er een samenvatting van maken. Geen KAVV-analyse, maar gewoon, een uittreksel.