Definitief niet

Deze blogpost is deel 11 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

Morgen ga ik NIET de Freedom Trail lopen. Dat was me al steeds duidelijker geworden tijdens de spaarzame rondjes die ik loop na mijn LBO, maar eerder deze avond begon het toch weer te kriebelen.

Vanuit het werk hadden we afgesproken om iets te gaan drinken in het centrum van Arnhem. Daar was het een drukte van belang. Alles stond in het teken van 75 jaar Airborne herdenking en trok een hoop bezoek. Met enig geluk vonden we een plekje op het terras bij het Taphuis (gehuisvest in het voormalige postkantoor).

We bestelden wat te eten en zochten een bijpassend biertje uit wat nog een hele klus was gelet op de lange lijst van mogelijkheden. Voor mij werd het een vandeStreek Broeders. Heerlijk!

Terwijl we gezellig zaten te keuvelen werd aan de overkant op het terras voor de Koepelker plaats gemaakt voor enkele doedelzakspelers. Zij verzorgden de muziek terwijl de eerste wandelaars van de lichtjesloop arriveerden die vervolgens halt hielden omdat op de gevel van het Taphuis historische beelden van Arnhem ten tijde van WO-II werden geprojecteerd. Dat ging zo een heel tijdje door totdat de laatste wandelaars gepasseerd waren.

Iemand uit het gezelschap vroeg mij toen of het klopte dat zondag de Bridge to Bridge gepland stond en of ik dit jaar weer mee zou doen. Ja en nee, zo was mijn antwoord. Even aarzelde ik om uit te leggen dat ik dit jaar niet op zondag maar juist op zaterdag (dus morgen al) van plan was geweest de Freedom Trail te lopen. Ik zag er vanaf, bang dat ik was om mezelf min of meer over te laten halen alsnog te gaan hoewel ik mentaal (en fysiek!) gezien allang overtuigd was dat dit geen goed idee zou zijn.

Het onderwerp ging net zo snel als het gekomen was weer voorbij en het gesprek concentreerde zich nu op de verschillende perspectieven die onze tafelgenoten (o.a. uit Argentinië, Rusland en de Achterhoek) hadden meegekregen voor wat betreft de Tweede Wereldoorlog.

Maar in mijn hoofd was de twijfel al weer volop bezig onrust te zaaien. Zou ik toch…? Wie weet viel het wel mee…? Enzovoort enzovoort. Wat nog versterkt werd toen later op de avond er ook een heleboel hardlopers voorbij kwamen die meededen aan de lichtjesrun. Zij stopten niet om de lichtshow op de gevel te bewonderen maar liepen vrolijk uitgedost verder. En ik kreeg steeds meer zin om me bij hen aan te sluiten en zonder te stoppen door te lopen naar de start van de Freedom Trail bij Papendal.

Een half uurtje geleden heb ik daarom ter zelfbescherming een mailtje naar de organisatie van de Freedom Trail gestuurd dat ik helaas gezien mijn conditie niet van start ga. Het is nu definitief.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer 18 kilometerr 0 kilometer

~ ~ ~

Rondje weer wat beter

Deze blogpost is deel 10 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

De hitte is het land uit en meteen gaat het lopen een stuk beter. Mijn plan is om doordeweeks op dinsdag en donderdag aan mijn conditie te lopen en de weekendrun te gebruiken om te zien of er wat verbetering merkbaar is. Het idee is om te proberen in ieder geval ofwel de afstand te vergroten ten opzichte van de vorige week, ofwel het gemiddelde tempo. Helemaal mooi zou natuurlijk zijn als beide verbeteren. Zoals vandaag het geval was.

Ruim drie kilometer verder gelopen en een halve minuut per kilometer sneller. Dat geeft de burger moed. Niet dat ik hierdoor nu ineens wel denk dat de Freedom Trail over twee weken mogelijk is, maar verbetering is altijd goed voor de motivatie. Ik kan nog steeds overwegen om van start te gaan en het te zien als een trainingsrondje. Wanneer het niet meer gaat kan ik stoppen en mocht het op een wonderbaarlijke manier lukken om de totale 18 km uit te lopen dan is dat helemaal geweldig.

Eerst maar eens kijken hoe het volgend weekend gaat.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer 18 kilometer

~ ~ ~

Rondje What was I thinking…

Deze blogpost is deel 9 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

We zijn ruim anderhalve week verder sinds ik het aandurfde na mijn LBO een rondje te gaan joggen. De dagen erna voelde ik een lichte spierpijn in mijn liezen (de goede en de slechte) en een algeheel depressief gevoel dat het er belabberd voorstond met mijn conditie. En dat terwijl ik op de zondag zelf nog dacht dat de 18 km Freedom Trail wel haalbaar zou zijn.

What was I thinking…

Op woensdag werd ik verwacht bij de ARBO arts op kantoor. Zij luisterde rustig naar mijn verhaal hoe ik de herstelperiode door was gekomen en verslikte zich slechts een klein beetje in haar thee toen ik vertelde over mijn eerste voorzichtige poging tot hardlopen. Dat had ik volgens haar veel beter niet kunnen doen. Wandelen en fietsen, ok. Maar hardlopen was toch echt iets wat nog even op de wachtlijst zou moeten blijven. De dreun door je hele lichaam bij elke stap die je maakt kon zomaar funest zijn voor het hechtingsproces van het matje.

Ik vond het maar beter niet te vertellen over de 6 kuub stenen die ik versjouwd had in de week voorafgaande aan mijn hardlooprondje. In plaats daarvan verzon ik hoe rustig en relaxed mijn vakantie was geweest. Dat stelde haar gerust.

Maar vandaag kon ik het niet meer laten. Nu de ergste warmte even verdwenen was leek het me een mooi moment om opnieuw de hardloopschoenen aan te trekken. Ook deze keer nam ik me voor niet verder te gaan dan 4 kilometer en zelfs indien het helemaal goed voelde de afstand en snelheid niet bij te stellen. Dat was allemaal voorbarig. Na 3 kilometer begon ik al moe te worden en in de laatste kilometer was er geen spier in mijn lijf die er aan dacht om een positieve bijdrage te leveren aan een verhoging van de snelheid.

Dus liep ik uiteindelijk dezelfde afstand als zondag anderhalve week geleden en deed ik daar ook nog eens langer over. De Freedom Trail staat gepland voor 14 september en in mijn enthousiasme had ik gedacht dat 18 kilometer wel haalbaar moest zijn.

What was I thinking…

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer 18 kilometer

~ ~ ~

Rondje voorzichtig aan

Deze blogpost is deel 8 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

Eigenlijk had ik al eerder willen beginnen met hardlopen na mijn LBO maar het kwam er niet van. De hele week ben ik bezig geweest om stenen te sorteren en weg te gooien in de container die we daarvoor speciaal hadden laten neerzetten. Eentje waar 6 kuub in kan. En ik heb al die stenen die er nu in liggen deze week minstens twee maal in mijn handen gehad. Als het niet vaker is.

Afijn, gisteravond zat ik moe en voldaan op de bank en nam me voor dat ik vandaag dan toch echt voorzichtig aan de draad weer zou oppakken. Eens kijken hoe mijn lies zou reageren en wat het effect van ruim vier maanden nietsdoen op mijn conditie zou zijn.

Uiteindelijk werd het toch nog na de middag voordat ik mijn hardloopschoenen tevoorschijn haalde. De ochtend was alsnog voorbehouden aan enkele kleine klussen achter het huis en hoewel ik het heerlijk vind om in de regen te lopen besloot ik voor deze keer om de ergste buien over te laten waaien.

In totaal heb ik het volgehouden om 4 kilometer aan een stuk te blijven joggen. Zonder last van mijn lies maar wel met toenemend vermoeide benen. Tijdens het lopen besloot ik om het zekere voor het onzekere te nemen en de boel niet te forceren. In een rustig tempo van 8,5 kilometer per uur was het goed vol te houden. Maar vooral het gewoon weer eens lekker een rondje kunnen hardlopen was al een genot. Ik had dit echt gemist.

Na het douchen realiseerde ik me dat er nog steeds een Trailrun in mijn agenda staat. En wel op 14 september. Ik had al gelezen dat het niet mogelijk is om het inschrijfgeld terug te krijgen wegens een blessure maar dat je wel je ticket mag verkopen op hun facebook pagina. Helaas heb ik geen facebook account. Maar nu heb ik besloten om het alsnog te proberen. Want het is geoorloofd om de afstand aan te passen. Dus nu heb ik mijn inschrijving omgezet naar 18 kilometer. De kortste afstand die bij deze trailrun mogelijk is.

Er resten mij vier volle weken om me voor te bereiden. Het is een prestatierun zonder tijdregistratie en je krijgt vier uur de tijd om de run uit te lopen. Ik kan tot op de dag zelf besluiten of ik me fit en fysiek ok genoeg vind om van start te gaan. Ook tijdens de run kan ik er altijd uitstappen indien het niet goed voelt. Maar ik heb er in ieder geval weer zin in en nieuwe hoop gekregen dat ik dit jaar kan deelnemen. En wie weet, volgend jaar misschien wel voor de 44 kilometer met een start vanaf de Ginkelse hei. Dat zou pas tof zijn.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer 18 kilometer

~ ~ ~

Bekend breekpunt

Deze blogpost is deel 7 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

Nou, ik ben gaan hardlopen. Midden in de week en niet pas weer na een volle week sinds de vorige keer dat ik de moeite nam om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Maar dat het nu echt lekker ging vandaag… Het was weer behelpen. Zoals vanouds ligt het breekpunt al rond de vier kilometer wanneer ik niet echt in conditie ben. Dan begint mijn hardslag te stijgen, ga ik moeizamer ademen en lukt het me niet meer om lekker soepel in hetzelfde ritme te lopen. Dus dan is het gewoon een kwestie van proberen er nog wat kilometers rennend/joggend aan vast te knopen voordat ik helemaal stilval. Vandaag was dat bij de zeven kilometer. De overige 700 meter heb ik half wandelend afgelegd. Gelukkig zijn er nog vijf maanden te gaan voordat ik me aan de 28 kilometer ga wagen.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer

~ ~ ~

Het gaat moeizaam

Deze blogpost is deel 6 van 11 in de serie Freedom Trail 14/9/2019

We zijn alweer een week verder zonder dat ik de gelegenheid heb genomen om te gaan hardlopen. September voelt nog als heel ver weg en dat helpt ook niet echt. Iedere dag is er wel iets wat voorrang krijgt boven het gaan trainen, maar dat kan natuurlijk niet lang zo blijven. Tot nu toe is de zondag het meest geschikte moment om er op uit te trekken en zo ook deze ochtend. Dat ik veel te weinig train is dan meteen af te lezen aan de resultaten achteraf. Ondanks dat ik voor mijn gevoel lekker buiten ben geweest is het qua tempo erg bedroevend. Ik moet daar echt minimaal een volle minuut van af zien te krijgen wil het ergens op lijken. Werk aan de winkel. Eens zien of het komende week beter gaat.

~ ~ ~

Wat: Airborne Freedom Trail
Wanneer: 14 september 2019
Afstand: 28 kilometer

~ ~ ~